Knuste vinger
Den Jyske Opera med "Madama Butterfly"
ANMELDELSE: Kan man lægge en amerikansk kultur-skabelon ind over en kultur-skabelon, der er japansk, så mønstrene passer sammen? - Nej! - Derfor er forholdet mellem den amerikanske flådeofficer, Pinkerton, og geishaen, Cio-Cio-San, en umulighed i Puccinis opera, "Madama Butterfly".
Falskheden
Pinkerton er på ekspedition til Nagasaki i Japan. Og for at opholdet dér ikke skal blive for kedeligt, vil han have sig en elskerinde. - Nåh ja, - når det ikke kan være anderledes, må han jo gifte sig med hende. På skrømt. Pinkerton ægter Cio-Cio-San, kaldet Butterfly, altså "Sommerfugl". Hun er geisha. Ikke prostitueret som sådan - men en værtinde, der er god til at synge, lave blomsterbuketter m.fl..
På et tidligt tidspunkt i operaen giver Pinkerton udtryk for, at han kan knuse sommerfuglens vinger efter forgodtbefindende. - Butterfly bliver dybt forelsket i denne slambert, som udviser falskhed og hykleri.
Her kan man så få lyst til at spørge: Er der en admiral til stede? - For denne løjtnant Pinkerton burde fyres og spærres inde.
Samurai
Butterfly har altid nogle småting med sig, når hun drager rundt. Og for at være på den siikre side er hun bestandigt inddirekte bevæbnet. I sin kimono gemmer hun et etui med et lille, kort samurai-sværd. Det er en hemmelig arv fra hendes far, som i sin tid begik selvmord, harakiri, med dette sværd. Og med sværdet i sin besiddelse kan hun ungerstrege sit motto: "Hellere dø med ære end at leve uden ære."
Pinkerton sejler hjem til Amerika. Butterfly bliver tilbage med den søn, en dukke?, der er kommet ud af forholdet.
Gennem tre år venter og venter Butterfly på, at Pinkerton skal komme tilbage. Sharpless, den amerikanske konsul i Nagasaki, har været inde i billedet helt fra begyndelsen og advaret Pinkerton om ikke at snyde Butterfly.
Som tiden er gået, har Butterflys tjenestepige, Suzuki, ladet forstå, at Pinkerton aldrig kommer tilbage som ægtemand for Butterfly, som dog nægter at lytte til denne "påstand".
Butterfly har hørt, at når sommerfugle flyver vest på, bliver nogle af dem fanget, og med en nål igennem sig bliver de placeret i insektsamlinger. - Da Pinkerton igen kommer til Nagasaki er det med sin amerikanske hustru. Butterfly konstaterer, at spillet er ude. Nålen bruger hun nu selv - i form af samurai-sværet. - Harakiri!
I stykker
Instruktøren, Ulrich Peters, skriver i forestillingens program, at publikum skal møde "Madama Butterfly" i en ny og anderledes fortolkning. Hvilken? - kunne man spørge. Måske i 2. akt, hvor man oplever Pinkertons og Butterflys søn - som en dukke. Dermed går forestillingen i stykker! - Det kan måske være besværligt for et omrejsende teater som Den Jyske Opera at have et levende barn med. Men barnet er et omdrejningspunkt i 2. akt, og med dukken på scenen, ryger det hele på gulvet.
Vil Ulrich Peters påpege, at Butterfly er inde i en boble med et fantasi-forster, dukken, og at virkeligheden er langt væk, passer det meget dårligt med den tekst, som lyder fra sangerne.
Desuden optræder der en pistol et par gange, fordi den ene part er uenig med modparten. Med hvilket formål? Forklaringen udebliver! - Ulrich Peters er med til at knuse vingerne!
Musik
De mange følelser, forestillingen er fyldt med, bliver fremragende understreget med Puccinis musik, som bliver storartet dirigeret af Christipher Lichtenstein foran Odense Symfoniorkester. Og man er aldrig i tvivl om, hvordan der ser ud inde i hovederne på de medvirkende, selv om Ulrich Peters forsøger at afspore foretagenet. - Det synes dog at være vanskeligt at sætte toner til Pinkertons melding om, at han er ked af det på Butterlys vegne trods det, at han bevidst har været skyld i hendes bristede illutioner.
Den rollehavende som Butterfly meldte sig syg, og så var det så heldigt, at den lyriske sopran, Elsebeth Dreisig, sprang til torsdag aften, og det klarede hun bestemt fremragende.
Iurie Ciobanu viste god musikalitet som Pinkerton med behersket elegance. Og Anton Eriksson som Sharpless havde en ganske nobel fremtræden, mens Vera Egorova holdt godt styr på Suzuki.
Indimellem druknede stemmerne lidt i den kraftige musik.
============================================================================================================