Rundt i Berlin
Hvis man har været i Berlin nogle gange og har set Brandenburger Tor, Gedächtniskirche KaDeWe o.s.v., er det måske en idé at fokusere på noget lidt andet.
Tag for eksempel S-bahn 3 til endestationen mod vest, Spandau. Det første, man møder, er det store pompøse rådhus. Og så kan gågaden, Breite Strasse, føre frem mod den gamle bymur, som ligger for enden af gaden. Når man så går videre til højre ad den brede vej, Am Juliusturm, når man ca. 600 meter henne til Zitadelle.
Zitadelle Spandau i det vestlige Berlin blev opført 1559-1594 og regnes for at være en af Europas mest betydningsfulde og bedst bevarede fæstninger fra renæssancen.
Fæstningsanlægget er opført på en ø her nordøst for Spandauer Altstadt, hvor floderne Havel og Spree møder hinanden og blev bygget for at beskytte byen, der helt frem til 1920 var selvstændig. Arkitekten var italieneren Francesco Chiaramella de Gandino. Byggeriet afspejler datidens byggetekniske ideal.
Zitadelle har været anvendt til en række forskellige formål, blandt andet som ammunitionsfabrik under Trediveårskrigen og gaslaboratorium under 2. verdenskrig. I de senere år har det fungeret som museum og er en populær turistseværdighed.
Tidligere fandtes også Spandaufængslet, som blev bygget i 1876. Efter 2. verdenskrig sad der nazistiske krigsforbrydere, som var blevet idømt fængselsstraf ved Nürnbergprocessen. Det gjaldt for eksempel Rudolf Hess, Walther Funk, Erich Raeder, Albert Speer og Karl Dönitz.
I 1987 blev fængslet revet ned primært for at forhindre, at det skulle blive et nynazistisk valfartssted efter Rudolf Hess' død. Han sad alene i 20 år, efter at Albert Speer og von Schirach blev løsladt i 1966. For at sikre fængslets endelige fjernelse blev der lavet parkeringspladser og Britannia Centre Spandau på tomten, og alle bygningsrester endte i Nordsøen.
Marzahn
Det kan såmænd også give fornøjelse at tage ud til forstæderne øst på.
For mange år siden besøgte jeg Marzahn, som havde et solidt aftryk af DDR-regimet. Præget af det såkaldte plattenbau. Jeg tog tilbage til stedet her i 2022. Man kan benytte S-bahn 7 mod Ahrensfelde med station i Marzahn - eller fra Alexanderplatz tage sporvognene M6 mod Hellersdorf og M8 mod Ahrensfelde.
Plattenbau er et nøglebegreb i en arkitekturguide for Berlin. Plattenbau er det tyske ord for en bygning, der er bygget af store, prefabrikerede jernbeton-elementer. Selvom plattenbau oftest giver associationer til Østtyskland, er det bestemt også en konstruktionsmetode, der er benyttet i vesten.
Selvom plattenbau-metoderne var kendt og anvendt før 2. verdenskrig, var det først efter 2. verdenskrig, da ødelagte byer igen skulle skaffe tag over hovedet på befolkningen, at der kom fart i plattenbau-byggeriet.
Når plattenbau alligevel klæber til DDR-tiden er det fordi stort set alle nybygninger fra 1960'erne og frem i Østtyskland var bygget på denne måde. Det var hurtigt og billigt og løste et alvorligt bolig problem. I 1970-80 blev der bygget 1,9 millioner lejligheder.
Efter Østtysklands fald blev der efterhånden etableret visse moderniseringer af plattenbau. Der blev blandt andet lagt farver på. Og i dag fremstår Marzahn ret nydeligt. Og i stedet for de kedelige DDR-forretninger er der indrettet moderne indkøbscentre med priser på varer, som synes at ligge under prislejet i Berlins centrum.
ANDET
ARKADEN ved Potsdamer Platz var et indkøbscenter, som blev etableret i 1998 med en grund-etage, 1. etage og kælder-etage. Da jeg var der i 2019, var flere butikker lukket. Kunde-tallet var åbenbart aftagende. Det forsøgte jeg at få oplysninger om hos en ekspeditrice, da jeg drak en kop kaffe på 1. sal. Men hun ønskede ikke at udtale sig. Derpå lukkede Arkaden. De tre etager skulle bygges helt om og åbne i 2022. Og der var da også åbnet få butikker, da jeg var der her sidst i november 2022 - nu under navnet, THE PLAYCE. Men det hele virkede meget tomt. Jeg ville dog gerne havde lidt at spise, inden jeg skulle besøge Berliner Philharmonien lige i nærheden. Jeg fandt et sted i kælder-etagen, hvor der kun sad få. Måske på grund af priserne. Jeg fik to små carry-wurst-pølser, en lille bakke pomfritter og et lille glas cola. Pris: 16,40 €, - altså 123 kr.. Hvis der ikke dukker mange flere butikker op, hvilket man vel nok kan google sig frem til, har jeg været dér for sidste gang.
OG SÅ er der jo alle indkøbsmulighederne. Diverse varer er fortsat billige i relation til danske priser, hvilket blandt andet kan opleves i varehuset, Galeria Kaufhof, på Alexanderplatz.
JEG SKAL altid have min eftermiddagskaffe et godt sted, når jeg er i Berlin. Et sådant sted finder man blandt andet i Fasanenstrasse, en sidegade til Kurfürstendamm. Gennem haven i nr. 21 ligger Cafë Wintergarten med hyggelige lokaler og lækre kager. I Potsdam var kaffen og kagen også glimrende i Restaurant & Café Heider ved strøggaden.
DER FINDES utallige muligheder for overnatning i Berlin. Senest boede jeg på Best Western Plus Plaza Berlin Kurfürstendamm. Et udmærket hotel - ikke langt fra en busholdeplads. Og da jeg var i Potsdam og gik ad små gader, opdagede jeg Hotel Villa Monte Vino. Ude fra ser hotel-bygningen mægtig flot. På nettet har jeg registreret, at en overnatning kan fås for 885 kr. incl. morgenmad.
============================================================================================================