BORNHOLM I STORARTEDE DAGE

 BORNHOLM I STORARTEDE DAGE

                                     ØEN - TÆT PÅ OG NÆR VED


Bornholm har mange kirker - meget forskellige. Fire af dem er runde. Her kommer et lille pluk.
RUTHS KIRKE i Rutsker er Bornholms højst beliggende kirke. Den blev bygget i ca. år 1200 og har et flot klokketårn.
OLS KIRKE i Olsker er rund og fra 1150 med et keramisk alterparti. Lysekronen i kirken siges at have hængt i kapellet i Hammerhus - ifølge kirketjeneren i Ols Kirke.
NY KIRKE i Nyker har seværdige kalkmalerier. Det koster 10 kr. at komme ind. Og så kan man fundere over, om der skal betales for at komme ind i forbindelse med en gudstjeneste, selv om man ikke deltager i gudstjenesten?
NYLARS KIRKE er også fra ca. 1250 og i romantisk stil.

Ruths Kirke

Ols Kirke

Indersiden af Ols Kirke

                                  Nylars Kirke

Ny Kirke

                    PÅ RUNDTUR


Fire dage på Bornholm! Hvad skal man vælge at opsøge?
Allerførst trængte jeg til eftermiddagskaffe. - Ellas Café og Restaurant synes de fleste bornholmere at kende. Her satte jeg mig ved et bord uden for i den strålende sol. Der blev serveret en gevaldig moppedreng af et stykke lagkage - til 58 kr.
Ellas Café blev etableret i 1950 af Ella Mauritzen i hyggelige lokaler. I 1975 overtog næste led i familien caféen, som så i 1990 blev købt af Odd Malling Mortensen, der stadig driver stedet, som her i maj 2023 siges at være til salg.

Ellas Café har en hyggelig gårdhave

Et portræt af Ella Mauritzen hænger på en væg inde i de skønne stuer

Videre langs østkysten til Tejn. Her blev det skønne førstehånds-indtryk af Bornholm spoleret af mange klatter øjebæer ud mod vandet. - En mand fra Sandkaas, hvis navn jeg kender, giver udtryk for, at byggeriet ikke er bornholmsk i sit udseende. Han siger videre, at "udsynet til kysten bør være hver mands eje og ikke kun for de få, der har råd til at bo i første række ud til havet". Dertil: "Bornholm har en smuk natur, der er enestående for Danmark, og det bør vi værne om. Der findes i Europa nok eksempler på, at profitten prioriteres frem for naturbevarelse". - Det oplyses, at husener koster fra tre til fem mio. kr. pr. stk..

'

I Gudhjem synes der at være en stor tiltrækningskraft vedrørende turister sådan en lørdag eftermiddag. Tidligere havde denne by en udstrakt charme, men duften er falmet lidt på det seneste. En lokal restauratør sigter til, at det blandt andet skyldes store vindues-partier, som er blevet isat i flere huse. - Dertil kan føjes, at Gudhjem har en fortræffelig kunstmaler, Flemming Møller, som bestemt er et besøg værd.

Det grimme byggeri i Tejn

En gyde i Gudhjem, som måske har mistet en smule charme - men alligevel har noget fint over sig

Man bør også forsøde sig selv med et besøg på Bornholms Kunstmuseum ved Helligdomsklipperne seks km. nord for Gudhjem. Museet blev grundlagt i 1893 i Rønne som en del af Bornholms Museum. Siden 1993 har museet været selvstændigt i nyopførte bygninger. - Nu vil der så ske det, at museet på et tidspunkt lukkes et stykke tid, fordi det skal udvides. Og det er der opstået en vis slåskamp om. Nogen mener, det vil ødelægge den bestående arkitektur. Andre, som for eksempel Destination Bornholm, ser på lukningen og udvidelsen med positive briller og fremfører, at det hele bliver en stor attraktion. - Her følger nogle billed-indslag fra kunstmuséet.

Et billede af Flemming Møller malet på Lofoten i Norge

"En smøge i Gudhjem"

   af Michael Ancher

"Silden tørres" - Gudhjem 1926 '

            af Laurits Tuxen

"Selvportræt" af Michael Ancher

Et af maleren, Oluf Høst's (1884-1966) meget foretrukne motiver, gården Bognemark på Bokul oven for Gudhjem

"Vi er ikke sommerfugle" - erotisk skulptur af Jørgen Haugen Sørensen (1934-2021)

"Edderfugle - Christians Ø" - af Gitz-Johansen

Flere museums-interesserede bornholmere mener, at kunstmuseets bestående arkitektur bliver ødelagt af byggeriet med udvidelsen

I Svaneke har man så vidt vides lokalplaner, som bestemmer, hvilke farver der må benyttes på husene - ligesom i blandt andet Skagen. - Ved havnen besøgte jeg Karamelleriet. Fire flødekarameller i et lille paphylster kostede 25 kr.. Femogtyve kroner!

En god farve-kombination i Svaneke

5. maj 1945 fejrede man befrielsen efter fem års tysk besættelse. Men i dagene efter gik det op for bornholmerne, at noget var helt galt. Øens tyske kommandant, von Kampt, ville ikke overgive sig!
Resultatet blev, at Sovjetrusland bombede Nexø og Rønne 7. og 8. maj. 9. maj ”besatte” russerne øen – og tyskerne overgav sig.
Flere hundrede ejendomme blev totalskadet og næsten 3.000 huse gjort ubeboelige. Heldigvis betød bombardementerne få personskader på danske statsborgere. Hvor mange tyskere, der måtte lade livet, ved man ikke.
750 bornholmske familier i de to byer stod uden hjem. Et stort genopbygningsprojekt forestod. Her kom den svenske stat til hjælp og forærede Bornholm 300 træhuse, - 225 til Rønne og 75 til Nexø

Torvet i Svaneke

Svenske træhuse i Nexø

I Snogebæk, hvor der er en behagelig atmosfære. Og her besøgte jeg Kjærstrup, som har slået sig op på chokolade. Jeg drak eftermiddagskaffe på stedet med en kæmpe flødebolle som tilbehør.

En af dagene var jeg også forbi Boderne. Her er der et stort udvalg af mærkevaretøj hos Stærmose i pæne bindingsværkshuse. Lidt utroligt er det, at folk finder hen til dette lille sted for enden af en blindvej. I øvrigt er her også flere sommerhuse.

Kjærstrup i Snogebæk

Rønnes centrum er lige så halvkedelig og traditionel som i flere andre lidt større, danske byer. - På torvet ligger der en glimrende café, Café Munter, med god kaffe og kage samt sød betjening.

Boderne

Hvad der imidlertid nok så meget kan imponere er Helligpeder-Teglkaas. I den lille havn i Helligpeder var der indtil midten af 1950'erne seks små fiskekuttere hjemmehørende. Og der var fire røgerier. Kutterne drog på havet ved solnedgang og kom tilbage midt på natten. Garnene blev tømt for sild, som i trillebøre blev kørt til røgerierne. Der var så det problem, at kutterne ikke kunne komme ind i havnen - eller ud, når det var lavvande. Og så måtte de sejle til Hasle, når de vendte hjem efter fangst.

Torvet i Rønne

Havnen i Helligpeder

               DEN FREMRAGENDE NATUR


Naturen er storartet og meget afvekslende på Bornholm.
Masser af stier følger kyststrækningerne, hvor klipper ustandseligt popper op. Og inde i landet er der mange steder klippeløkker, - altså, hvor grundfjeldet stikker op. Hele Hammerknudsen på Nordbornholm er et hvirvar af flade klippeformationer. Der går en sti hele vejen rundt om knuden.

Stien omkring den nordlige del af Hammeren passerer her fyret.

I den sydelige del af Sandvig findes Langebjerg med klippeløkke og en overdådig plantevækst.

Langebjerg

Ved Stammershale syd for Tejn begravede man mennesker ude i klipperne i bronzealderen. Og her skal vi ca. hen til år 2000 før Kr.. Og i skoven på den anden side af vejen finder man den bornholmske anemone, Blegblå Anemone. Navnet henfører til, at kronbladene er blegblå på undersiden og har flere kronblade end Hvid Anemone.

Blegblå Anemone

Man får hele tiden lyst til at stoppe, når klipper viser sig i terrænnet. - Ved Aarsdale mellem Svaneke og Nexø dukker der et seværdighedsskilt op. En sti går mod vandet, hvor man finder Malkværn Skanse. Det var kong Erik af Pommern, der som konge i Sverige og Danmark (1396-1439) påbød bornholmerne at opføre skanser rundt om ved vandet, hvor der kunne opstilles kanoner til værn mod fjenden.

Klipper ved Stammershale

Malkværn Skanse

Inde i landet ved Rutsker skiltes der med naturreservatet, Svartingedal. Her kan man spadsere mellem klipper i dejlig natur. Undervejs ses også et skilt til en mægtig sten, som fortidernes jætter har spillet bold med. Stenen kaldes Jættebold.

Indgang til Svartingedal

Dalen mellem klipper

Jættebold

I den sydvestlige del af Paradisbakkerne plejes 58,7 ha af landskabet med skov, græsland og klippeløkker, "Kåsegårds Løkker", hvor grundfjeldet ligger højt. Her beskyttes klippeløkkernes særprægede planteliv, og det tilgroede græsland på højlyngen genskabes ved rydning af træer, så enebær, fyr og ask vinder frem. Et af Danmarks sidste voksesteder for den sjældne orkidé Hylde-Gøgeurt sikres i samarbejde med kommunen og en lokal plejegruppe.

Der skiltes blandt andet med den meget sjældne Hylde-Gøgeurt. Men den er meget vanskelig - tildels umulig at finde i Kåsegårds Løkker

                  HOTEL HAMMERSØ


Da jeg fik en idé om igen at tage til Bornholm, valgte jeg Hotel Hammersø ved Sandvig til overnatning og forplejning. I Destination Bornholm var man så venlig at invitere mig til opholdet på Hotel Hammersø samt overfarten Ystad-Rønne - på journalistisk basis. Jeg har ingen større glæde af at bo på et hotel ved havet. Et hotel-ophold med view til Hammersø i et strålende værelse med altan er perfekt. - På hotellet er der ikke menukort. Når man har skrevet sig ind til aftenmenuen, tager man de tre retter, som er på tapetet den pågældende dag. Man kan dertil købe den vin, man ønsker - men også booke en vinmenu, og så vælger personalet den vin, der passer til de enkelte retter.
Hotel Hammersø er endog et helt lille billedmuseum. Der findes mange billeder på diverse etager, i restauranten og i de enkelte værelser. Flere af værkerne er faktisk klenodier.

Udsigten fra mit enkeltværelse

På Bornholms Kunstmuseum hænger der et billede af netop Hammersø malet af Holger Drachmann i 1870

Fra Hotel Hammersø's galleri. Et billede med et fransk motiv

                         -------------

Nogen har måske tænkt: Har han glemt Hammershus? - Næh - næh

=========================================================================================================