POTSDAM

        Historiske Potsdam


En tur til Potsdam, Brandenburgs hovedstad, er en rejse ind i hjertet af Tysklands rige historie. Med en masse seværdigheder. Man kan nå frem med S-bahn 7.

Slottet, Sanssouci, ser ualmindeligt godt ud - men er ikke så storslået som Versailles ved Paris.

Sanssouci-slottet i Potsdam, 25 kilometer sydvest for Berlin, var kongen af Prøjsen, Frederik den Stores sommerpalads. Sanssouci kan betragtes som den tyske udgave af Versailles, selv om der er et stykke til Versailles´ overdådighed. Sanssouci har en mere intim rococo-stil og er meget mindre end det franske barokplads. Men parken omkring slottet i Potsdam er skøn med mange små templer og et kinesisk tehus.
Sanssouci er tegnet af Georg Wenzelaus Von Kobelsdorff. Slottet er tegnet mellem 1745 og 1747 for at give Frederik den Store et privat sted at trække sig tilbage til - væk fra magten og pragten ved hoffet i Berlin. Det ligger i navnet. Sanssouci er fransk og kan nogenlunde overstættes til "sorgløs" eller i datidens sprog: Sorgenfri Slot. Her kan man slappe af uden bekymringer.
Helt mirakuløst undgik slottet at blive skadet under krigen, og kunstskattene i slottet blev bevaret sikkert - men ikke mere sikkert, end at russerne hentede en del som krigsskadebytte. Efter 2. verdenskrig blev slottet en østtysk turistattraktion og blev vedligeholdt af DDR-regimet. Ved genforeningen i 1990 blev Frederik den Stores ønske opfyldt, og han blev flyttet til slottet i et nyt gravmæle, der skuer ud over haverne.

På nordsiden af slottet (væk fra parken) er der opsat en imponerende søjlekolonade med 88 korintiske søjler. Derfra er der et godt kig op ad bakken bagved slottet - øverst på bakken byggede kongen en slotsruin. Derfor hedder bakken Ruinenberg - ruinbjerget. Mest til at kigge på og beundre på afstand.

Bagsiden af slottet med 88 søjler.

                                                     Alexandrowka


Den mest specielle attraktion i Potsdam er den russiske koloni, Alexandrowka. Husene og kirken er opført af kong Friedrich Wilhelm 3., som var en god ven af ​​den russiske zar, Alexander l. Her kan man slentre rundt mellem russisk inspirerede træhuse, der er lige så rigt dekorerede som kukure fra Schwarzwald. Kommer man om foråret, overdøves sanserne af blomstrende frugttræer, der lyser i hvidt og rosa, inden de kaster det hele til jorden efter nogle dage. De er en del af det haveanlæg, som kolonien ligger i - skabt af den tids største havearkitekt, Peter Joseph Lenné.

Orangeriet ved Sanssouci.

Den smukke russiske kirke.

Der er mange russiktalende folk tilbage i Berlin - men også i Potsdam. Her kan de læse nyhedder ved kirken.

I kirkens indre er der stort set kun ståpladser. - Når billedet er lidt uskarpt, skyldes det, at jeg ikke kunne nå at få indstillet kameraet, inden en dame kom ind og meddelte, at jeg ikke måtte fotografere.

En særlig russisk byggestil ses i Alexandrowka.

                                                      Altstadt


Potsdams gamle kvarter, Altstadt, Potsdams gamle centrum, er en af ​​de mest charmerende af Potsdams seværdigheder. I tiden som residensby fik kejsere bygget herskabelige palæer og kirker, hvor datidens overklasse kunne samles. Selv om det meste blev ødelagt under luftangreb i 2. verdenskrig, er mange bygninger restaureret eller bygget op fra grunden i gammel stil. Altstadt emmer derfor stadig af Potsdams ærværdige historie.
 Udover nogle af de fineste slotte i Tyskland og en hyggelig, gammel bydel, tæller Potsdams seværdigheder også Lille Holland - det hollandske kvarter inde midt i byen. Kvarteret består af knap 150 huse i røde mursten med gavlene ud mod gaden og butikker i stueetagen, som det kendes fra for eksempel Amsterdam. Hyggelige cafeer og små designshops er rykket ind i gadeniveau og familier op på det øverste par etager. I et af husene, Jan Bouman Haus, finder man en lille udstilling om hollænderne, der var de første af flere indvandrergrupper til tidligt at gøre Potsdam til en international by.

Brandenburger Tor

Obelisken foran St. Nikolaikirche

Nauener Tor

Lille Holland. Det hollandske kvarter i midten af Potsdam.

============================================================================================================

Datidens overklasse byggede store palæer i Potsdam.