RUNDT OM STUTTGART

  RUNDT OM STUTTGART

Lige ved stationen i Stuttgart er der såmænd også en bakke med vinstokke.

Stuttgart har mange grønne områder.

Stuttgart er på mange måder en spændende by. En meget grøn by. Med parker hist og pist og skønne blomsterbede samt fuglefløjt i lange baner.

 Forretningslivet er omfattende. Der findes en del små passager med flere forretninger. Her er også et stort varehus, Galeria Kaufhaus, som i mange tyske storbyer. Den lange gågade, Königstrasse, er i midten bred og hedder her Schlossplatz. Her ligger blandt andet restauranten, Carls Brauhaus, hvor der er mange borde - og hvor man spiser godt, men man skal være hurtigt ude for at opnå en ledig plads.
 Jeg besøger altid kirker i de byer, jeg kommer til.
 På Königstrasse først for efter banegården ligger en katolsk kirke. - Kirke er måske så meget sagt. Den minder mest om en stor biografsal - og er slet slet ikke prydet med kunst, som ellers ses i katolske kirker. Ude fra ses kirken som en gavl mellem forretninger.

Den katolske kirke blandt gågadens forretninger.

Så er der noget mere at se på - i hvert fald ude fra, hvad angår Die evangelische Stiftkirche. Her på stedet har der været kirkegang siden år 1000. Den nuværende kirke blev bygget fra 1240 til 1531.

Die evangelische Kirche ved et marked.

                    Her den Evangelische St. Leonhardskirche, som kan nydes ude fra. Den var ikke åben, da jeg var forbi.

                                                i byen ligger det storartede Landesmuseum Württemberg, Altes Schloss.

Evangelische St. Leonhardskirche.

Som omtalt i "STUTTGART KUNST" er Staatstheater Stuttgart bestemt værd at besøge. Det samme kan siges om Staatsgalerie Stuttgart. Ved siden af staatsgaleriet i et imponerende bygningsværk ligger det pompøse Haus der geschichte Baden-Württemberg Stuttgart.

Altes Schloss.

Staatstheater Stuttgart.

Haus der gechichte Baden-Württemberg.

Det er også en god idé at besøge Markthalle. Her findes alle mulige (og umulige) købmandsvarer. Blandt andet er der en kryddeributik, hvor der ikke er få - men hundredevis af krydderier. - Og jeg oplevede, at en yngre dame købte fem forskellige slags ost. Ikke store stykker. Alligevel måtte hun tage den store tegnebog frem. Det er ikke som i "gamle" dage. Tyskland er blevet dyrere. Også i restauranterne er der relativt høje priser.
På første etage i Markthalle findes alt det, der ikke kan spises. Møbler, tæpper, senge, puder, glas, håndklæder o.s.v..

Stuttgarts rådhus.

Markthalle.

LUDWIGSBURG

På en af mine dage i Stuttgart valgte jeg at tage S-toget (S4 og S5) til Ludwigsburg ca. 10. km. nord for Stuttgart med 15 minutter i toget. Og det blev til en dejlig dag!
Jeg satte kursen mod byens store slot - gående. Et par tårne stak op over hustagene, og dem gik jeg efter. Hernåede jeg frem til Stadtkirche. Der var endda messe i kirken. Jeg kendte salmen, som blev sunget, da jeg kom ind. Jeg forstod ikke så meget. Men jeg fattede, da trosbekendelsen blev afsagt, og da præsten sagde: "Mein Got, mein Got, warum hast du mick verlassen"

Stadtkirche.

På det store torv ved kirken, Markedspladsen, med flotte bygninger står der en statue af Hertug Eberhard Ludwig (1676-1733), som grundlagde byen.

Statuen med Eberhard Ludwig.

Ludwigsburgs rådhus.

Ludwigsburg er måske allermest kendt som følge af byens meget store slot og park. Slottets sydside er intet mindre end 150 meter langt. Det er bygget af den italienske bygmester, Frisoni. Hele slottet er enormt stort. Byggeriet af dette barokke slot blev påbegyndt i 1704. Foran slottets sydside ligger den mægtige slotspark, som kaldes "blomstrende barok". Her har gartnere virkelig gjort sig gældende. På nordsiden ved slottet er der også meget smukt at observere.

Slottets sydside med den barokke park.

Slottets nordside.

Nord for slottet er der også smukt.

                                                         --------


                                      DIT OG DAT


TUREN MOD SYD: Jeg havde bestilt togrejsen i god tid, og prisen var tilfredsstillende på 1. klasse. Jo nærmere man kommer rejsetidspunktet, jo dyrere bliver billetten.
 Jeg nåede Hamburg rettidigt, og toget til Stuttgart gik også til tiden. Men lidt efter lidt kørte toget langsommere og langsommere. Vi skulle være fremme i Stuttgart kl. 18.40. Men klokken blev 20.55, inden vi nåede frem - uden at vi blev orienteret undervejs.
 Jeg havde ikke fået noget at spise. Heldigvis fik jeg afleveret min kuffert på mit hotel, Premier Inn Stuttgart City Europaviertel. Og lige i nærheden ligger restauranten, Hans im Glück, en lille burgerrestaurant. Køkkenet var ikke lukket, og jeg kunne bestille en luksusburger og vin.
 En tjener i restauranten, som jeg fortalte om min togtur, var ikke overrasket. Deutsche Bahn, DB, er et umuligt foretagende, sagde han.


FLERE BORGERE, som jeg talte med i Stuttgart og Ludwigsburg, var meget flinke og imødekommende. Når jeg for eksempel ikke lige kunne finde vej og henvendte mig til unge mennesker, tog de straks deres mobil og slog op på gade-systemet og viste vej. Og da jeg mødte en ældre herre, fik vi talt lidt om dagen og vejen, ligesom han meddelte, da han hørte, jeg var fra Danmark, at det gik helt fint med mit tyske sprog. Jo tak!

============================================================================================================