MECKLENBURG-VORPOMMERN

    MECKLENBURG-VORPOMMERNHvis man vil til bunds i kulturhistorie og kunst - men også diverse caféer og restauranter i mange lande i Europa, kan man konsultere forfatteren, Jørn Ørnstrup. Han er meget bredt vidende og har skrevet en hel del rejsebøger. Senest er det blevet til en bog om Mecklenburg-Vorpommeren. Og har man læst den, er man spækket til randen med viden til en rejse langs den tyske østersøkyst.
Mecklenburg-Vorpommern er en delstat i Tyskland. I øvrigt den tyndest befolkede delstat. Hovedstaden er Schwerin (som dog ikke er med i bogen)
Delstaten blev dannet efter 2. verdenskrig ved at sammenlægge de historiske regioner Mecklenburg og Vorpommern. I 1952 indgik delstaten i DDR og blev opdelt i tre administrative områder. Den blev genetableret i forbindelse med Tysklands genforening i 1990.
Mecklenburg-Vorpommern er blandt andet kendt for sin kystlinje til Østersøen, som Ørnstrup netop fokuserer på.
Kulturelt har Mecklenburg-Vorpommern udviklet og bibeholdt en særegen regional kultur, som Ørnstrup stort set ved alt om.


Rostock m.m.


Lad os dvæle lidt ved Rostock - og hvad Jørn Ørnstrup fortæller om.
Rostocks udvikling er uadskillelig med historien om Hansaen, - en sammenslutning, der minder om EU. Rostocks købmænd sendte deres skibe ud i Østersøen. Blandt andet til Skåne, som dengang var dansk, til andre danske byer og til Norge. Hansaen var både et økonomisk og et politisk forbund mellem byer og købmænd. Da Hansaen i det 15. århundrede nåede sit højdepunkt bestod alliancen af 180 byer i Nordeuropa. Senere gik det ned ad bakke, og i 1669 blev den sidste hansedag afholdt i Lübeck. Rostock og andre gamle hansesteder benytter fortsat betegnelsen Hansestadt om deres byer.
Efter 2. verdenskrig blev Rostock en del af det socialistiske DDR. Frem til genforeningen i 1990 led byen under forfald.
I dag er Rostock en skøn by, der er restaureret her og dér. Det vil blive omfangsrigt at beskrive alle de godbidder, byen rummer, men læs Ørnstrups bog og få de bedste input.
Fra Rostock er der 20 minutter med toget til Warnemünde. Her ligger der prægtige gamle huse, og mange fiskeboder omkring det lange strøgparti. Bestemt en lille by, der er værd at besøge.


Rundrejsen


Man kan også få informationer om Wismar, Ribnitz.Damgarten, Fischland-Darss-Zinger, Stralsund, Rügen og Hiddensee, Greifswald, Usedom og Swinoujscie.
Ørnstrups rundrejse foregik med tog, færge og på cykel. Og man føler sig godt oplyst, når man har læst bogen om Mecklenburg-Vorpommeren, som rundt omkring kommer helt ned i dybden i den kulturelle verden.
Bogen er udgivet på forlaget mellemgaard og er set til 199,95 kr..

============================================================================================================