GOTTA DANCE - 22.04.23

            Operaen, Holmen: Premiere på Gotta Dance


         Raffineret bud på jazz
   kombineret med dans og sang


ANMELDELSE: Solodanser på Det Kgl. Teater, Gregory Dean, begyndte at tage dansetimer som seks-årig. Dengang oplevede han blandt filmen, "Troldmanden fra Oz", med Judy Garland, som blev kaldt den lille fugl med den store stemme. Det lejrede sig i drengen, Gregory, - og ville ikke forsvinde. Og når han dansede og steppede til jazzmusik, havde han samtidig fantasier gående på netop sangere som Judy Garland. Nu er det hele kulmineret i dansen/balletten, "Gotta Dance", som har haft premiere i Det Kgl. Teater, Operaen, med Gregory Dean som koreograf. Og med det Kongelige Kapel langt væk. Musikkern kommer nemlig fra Tivolis Big Band med 22 mand kombineret med strygere fra LiveStrings, som normalt er en kvartet - men her udviddet til 15 personer. Musikerne er placeret på scenen. Og ikke nok med det. Der medvirker også - og ikke mindst - fire sangere.


Dybt i hukommelsen


Gregory Dean har gravet dybt i sin hukommelse fra ungdom og serverer musik af blandt andet George Gershwin, Irving Berlin , Cole Porter, Louis Guglielmi m.fl.. Det hele foregår i en storartet scenografi, hvor vi blandt andet kommer forbi Eifeltårnet og et tog, der futter ind på scenen. Dertil nuancerede og aldeles imponerende kostumer.
 Selv om der medvirker mange solodansere, solister og korpsdansere, skal man ikke forvente ballet af nogen art! Nej, - det er dans, her og dér i de vildeste udstrækninger med fremragende, udtænkte dansetrin, elegante formationer og intelligente bevægelser.
 Danserne har uden tvivl nydt indstuderingen med andre udfordringer end dem, de normalt færdes i. De synes at være i deres sande elementer. Top-inspirerede og med suverænt overskud.


Fantastisk musik og sang


Indimellem fandt jeg mig selv i at dvæle ved musik og sang - for et øjeblik at glemme dansen. Big Bandet og LiveStrings har en stærk hånd i dirigenten, Peter Jensen, som også har arrangeret musikken. Og når en af trompetisterne improviserede, var også dét frydefuldt for øret.
 De sanglige indslag kunne kun begejstre. Maria Lucia Heiberg Rosenberg synger med vokalt overskud og klinisk rent. De lidt mørkere udtryk fra Miriam Mandipira var også præcise og medrivende. Dertil Caspar Phillipson med pondus og vægt samt en brillant Mads Mathias, som er opvokset i jazzmiljøet.
 Der var flere unge end normalt til balletforestillinger. Og de syntes at være henrykte over deres oplevelser sammen med det øvrige publikum. Og der var konstant klapsalver. Største applaus gik til Sebastian Pico Haynes og Vitor de Menezes efter deres bøsse-dans, som endte med et gevaldigt kys.


---


******
---


FAKTA


Operaen, Holmen. Premiere på "Gotta Dance". Koreografi: Gregory Dean. Musik: George Gershwin, Irving Berlin, Cole Porter med flere arrangeret af Peter Jensen. Scenografi og kostumedesign: Jon Morrell. Lysdesign: Lucy Carter. Videodesign: Sebastian Eskildsen. Iscenesættelse: Gregory Dean med Jared Angle, Maria Bernholdt, James Clark og Kizzy Matiakis. Dirigent: Peter Jensen

Det franske indslag med Eiffeltårnet. Foto: Camilla Winther

Emma Riis-Kofoed og Ryan Tomash. Foto: Camilla Winther

Jin Min Hong og Andreas Kaas - og Maria Lucia Heiberg Rosenberg ved mikrofonen.

Foto: Camilla Winther

============================================================================================================