FORTRÆFFELIGE BORNHOLM

    Fortræffelige Bornholm



Jeg har gjort det til en vane at besøge Bornholm hvert år i maj måned!
Med i vanen er også ophold i Hotel Hammersø med tre overnatninger med morgenmad samt aftenmåltider.
Jeg satser på hvert år at finde steder, hvor jeg ikke har været før - eller sjældent.

                                   Ringebakkerne


I år, 2025, blev det allerførst en tur til Ringebakkerne lidt syd for Sandvig. Her er der en mægtig vild og voldsom natur, som er præget af store stenbrud. I Ringebakkerne finder man også skønne kyststier.

I Ringedal i Ringebakkerne findes en af de største samlinger af “ur”, som er nedstyrtede klippeblokke i de bornholmske dale.

 Hvis man følger kyststien fra Ringebakkerne mod syd, finder man en af øens smukke sprækkedale, Blåskinsdalen.

En formation med en metalvæg fra tidligere industri i Ringebakkerne

Man finder et stort sti-system i Ringebakkerne

Imponerende klippesider i Ringebakkerne, som også udfordrer til klatring.

                       Malkværn Skanse



Nogle få kilometer nord for Nexø findes Bornholms mest berømte skanse. Den kaldes Malkværn Skanse, hvor den svenske flåde den 9. juni 1645 angreb og dræbte det bornholmske forsvar. Bagefter gik 500 kamptrænede svenske soldater mod Nexø og plyndrede byen. Trods en stor betaling for ikke at besætte hele øen, overholdt svenskerne ikke aftalen og sejlede nordpå til Hammershus. Borgen blev angrebet og Bornholm blev en svensk landsdel.

 I vore dage er der mere fredeligt. Samtidig er der en meget flot natur ved skansen og hele klippekysten mellem Aarsdale og Nexø. Det, der gør stedet så fascinerende, er oplevelsen af en oprindelig natur.
 Her ved landevejen nord for Nexø findes en stor gravhøj med navnet Kurrehøj. Der kan parkeres langs vejen. Herfra følger man stien ud til kysten og går mod venstre omkring 100 meter mod skansen. Hvis man ønsker en længere vandretur, kan den udgå fra Aarsdale Havn. Herfra følges kyststien til Nexø. En samlet strækning på fire kilometer.

 Malkværn Skanse var i år 1800 udstyret med to store kanoner, som blev brugt under englænderkrigen i 1807. Allerede i 1901 blev skansen fredet som et fortidsminde, og man opsatte tre store mindesten om hændelsen 1645. Den største har på forsiden teksten: "Til minde om Albret Wolffsen 1645". På bagsiden er der indhugget: ”Han stred for konge og land, og måtte så ærligen dø”.


Historien om skanserne


Til forsvar mod Bornholms fjender anlagde man allerede i 1400-tallet mange skanser langs øens kyster. Der er fundet spor af cirka 220 gamle skanser. Den 9. juni 1645 blev Malkværn Skanse bevogtet af 29 mand fra omegnen og tre soldater fra Svaneke, blandt andet den unge Albret Wolffsen. Under svenskernes angreb flygtede de lokale. De tre soldater fra Svaneke blev og forsvarede skansen, men de blev slået ihjel. Den sidste mand var Albret Wolffsen.


Fredsaftalen


Da Bornholm under den langvarige krig mod Sverige var blevet en svensk landsdel, måtte man i august 1645 lave en fredsaftale med fjenderne. Den foregik ved Bremseåen på grænsen mellem Danmark (Blekinge) og Sverige (Småland). På dansk side forhandlede Corfitz Ulfeldt, som for at få Bornholm tilbage til Danmark blev nødt til at afgive store danske områder i Norge samt Øland og Gotland. Svenskerne overholdt dog ikke fredsaftalen.


De tre mindesten på Malkværn Skanse

                      Kirker


Bornholm har jo fire rundkirker. Dem gik jeg uden om. I stedet valgt jeg blandt andet Sankt Ibs Kirke.
Sankt Ibs Kirke er en frådstenskirke fra ca. år 1100.
 Kirken var selvstændig sognekirke frem til 1808, og blev derefter brugt som lazaret for spanske soldater.
 I 1815 blev dele af kirken brudt ned, men skibet blev bevaret og solgt til en lokal købmand, der brugte det som pakhus frem til 1884.
 Kirken har gennemgået restaureringer i 1922 og 1959.
 På Sankt Ibs Kirkegård finder man maleren L.A. Rings og Lise Nørgaards grave.

 Jeg var ligeledes forbi Nexø Kirke, som har en speciel indretning og er værd at besøge.

Inden for i Sankt Ib's Kirke

Sankt Ib's Kirke

Nexø Kirke

Det imponerende indre i Nexø Kirke

                    Opalsøen



Opalsøen som ligger syd for Sandvig - bag Hammersø, er resterne af det, som i slutningen af det 19. århundrede og starten af det 20. århundrede var Nordbornholms største lager af granit. Her var der en stor granitbrydningsindustri under tyske og danske ejere, hvor granitten blev udskibet fra den nyanlagte Hammerhavn, som i øvrigt også kaldes for Sæne Havn.
 I dag er stedet et flot naturområde Granitbrydningen stoppede omkring 1970, hvorefter granitbruddet blev rømmet og hullet langsomt fyldtes op med vand. Om sommeren kan man her prøve Danmarks længste tovbane. Desuden er der forskellige vandreruter, der går forbi Opalsøen. Fra toppen af klippepartiet er der en glimrende udsigt over hele området. Og her findes ligeledes en sø.
 Der kan bades i Opalsøen. Men man skal være opmærksom på, at søen er dyb og kun egnet for dem, der kan svømme.

Før vandet kom til og blev til Opalsøen, var her granitbrydnings-industri

Den glimrende udsigt fra det øverste af klipperne ved Opalsøen

                                                                                      Figenhuset


Jeg tager ikke hjem fra Bornholm, uden jeg har været i Figenhuset i Gudhjem.
 Her er tale om et skønt bindingsværkshus, hvor kunstneren, Flemming Møller, holder til. Han kan noget med farver, som i mange tilfælde er ganske fortryllende. Og selv om jeg gerne vil holde min tegnebog lukket, er det næsten umuligt for mig at forlade Figenhuset uden at have købt et maleri.

Tre af de billeder, jeg har forsynet mig med fra Figenhuset

         Kyststier


Kyststierne på Bornholm følger kysten hele vejen rundt om øen, Med de 120 km., der er hele vejen rundt, kommer man igennem mange af Bornholms små og større byer, Man vil passere Bornholms mere end 30 havne og fiskerlejer, og der vil være rig mulighed for at finde et røgeri, hvor sulten kan stilles. Det meste af turen foregår i uforstyrret natur.

 Alle besøgende til Bornholm ankommer til Rønne, og herfra kan turen rundt om Bornholm gå den ene eller den anden vej. I Bornholms Velkomstcenter på Rønne Havn kan der fås masser af gode råd med på vejen. Og der er mulighed for købe en guide til Kyststierne.

Det er en stor og bred sti, der her går langs østsiden af Hammerknuden mod fyret på toppen - og med udsigt til Sandvig

Kyststien ved Melsted Badehotel passerer et område med sjældne, vilde orkidéer

Her ses et stiforløb nord for Gudhjem

                                  Caféer


Ingen eftermiddag uden kaffe og kage. Og Bornholm har mange caféer.
 En af de bedre er Fru Petersens Café, som ligger ved Almindingensvej nær Øster Marie.
Her er der et væld af kager. Og jeg mæsker mig gerne med æblekage, så den står næsten op til drøbelen.
 Fru Petersens Café er indrettet i den tidligere kirkeskole fra 1908, der er tegnet af arkitekt Mathias Bidstrup. Skolen var én af fire sogneskoler. Da skolen blev nedlagt, overtog Bornholms Amtskommune skolen og brugte den som træningsskole for handicappede børn og unge og senere for voksne udviklingshæmmede.
 I 1993 blev skolen overtaget af Venny og Jens Petersen, som i 1997 åbnede Fru Petersens Café, som nu drives videre af Kit Wisweh.

Fru Petersens Café i sin skønne udformning

Jeg fik tildelt en plads i en skøn lille stue

Kagebordet er meget omfattende

                    Hotel Hammersø


Jeg holder særdeles meget af at bo på Hotel Hammersø, når jeg er på Bornholm. At befinde sig i et stort velindrettet værelse med balkon og udsigt til Hammersø har den indvirkning, at man altid glæder sig til at komme tilbage til hotellet efter dagenes udflugter. Dertil spiser man godt i hotellets restaurant, og den kvindelige chef ved altid, hvilken vinmenu der egner sig til aftenens tre retter.
Hotellet har også nogle fine opholdsrum med stor kunst på væggene.

Udsigten fra balkonen ved mit værelse i Hotel Hammersø

Man kan sætte sig hyggeligt til rette i hotellets salon med flot kunst på væggene

============================================================================================================