SVANESØEN - 28.01.23

       OPERAEN, Store Scene: Repremiere på balletten, "Svanesøen".          

                        Kærligheden taber kampen mod ondskaben.

     Den smukke dødsdans



ANMELDELSE: Kærligheden ender i det dybe, sorte hul. Bliver opslugt. Taber! I Silja Schandorffs og Nikolaj Hübbes opsætning af balletten, "Svanesøen".
Den helt store floskel udfolder sig ganske frit. Kærlighed ved første øjekast. Prins Siegfried tager på udflugt og observerer en skovnymfe. En smuk en af slagsen. Og så er han solgt. Til fortabelse - i virkeligheden!


Nymfer


Rundt om i eventyr møder vi disse nymfe-væsener, naturånder ifølge den græske mytologi - og i forskellige skikkelser. I "Svanesøen" er det altså svaner, som gemmer sig bag nymfe-trolddommen. De er mennesker i mørket, men når dagslyset bryder frem, forvandles de til svaner.
Prinsen drager på jagt og møder Odette, svaneprinsessen. Han indbyder hende til fest næste dag. Hans moder, Dronningen, har nemlig besluttet, at prinsen her ved hans 21 års fødselsdag skal udvælge en hustru blandt de mange kvindelige gæster, som er inviteret.
Odette administrerer ikke sin egen livsførelse. Hendes ve og vel ligger i hænderne på troldmanden, Von Rothbart, og derfor kan hun ikke sige ja tak til festlighederne på slottet. Prinsen lover hende ikke desto mindre evig kærlighed.


Trolden


Von Rothbart er ikke trold for ingenting, og han har udtænkt en plan, der skal gøre ondt på prinsen - og æde hans sjæl. Og Odette ankommer til fæsten - men forklædt som Odile - og i sort kostume. Og således er døden dukket op som en tre-trins-raket. Prinsen overmandes af Odiles pragt - og glemmer sin håndfæstning over for Odette. Andet trin gælder prinsens tilbagekomst i skoven, hvor han fortvivlet må sige undskyld til Odette for sit sidespring. Men som lovene foreskriver her ved skovsøen, har prinsen svigtet sin svaneprinsesse, og derfor må hun dø. Og i Schandorff/Hübbe-opsætningen er tredje trin den kendsgerning, at prinsen iklædes dødens kappe. Den kappe, Von Rothbart har båret rundt på. Kærligheden er knust! Rothbart vinder!


Forførende


Emma Riis-Kofoed har en dejlig udstråling, men der er konstant et sørgmodigt skær over hende, hvilket er en glimrende indgangsvinkel til rollen som Odette. Hun udtrykker lidelse allerede fra sin entré, og hvad kan hun andet med en diktator som Von Rothbart over sig. Hendes dans afleveres delikat og gribende - indstøbt i perfektion. Og således holdes skansen hele vejen igennem. I scenen med Dronningens fest har Emma Riis listighed i sin optræden som Odile, men det er selvfølgelig Von Rothbart, der som "dukkefører" styrer mundvigene. Og tilbage ved søen fremstår hun uinspireret, ynkelig og bleg. Emma Riis skildrer dødens indtog i Odette på glimrende vis. Forførende!
Som Prins Siegfried er Jonathan Chmelensky i starten lidt veg - men viser sig efterhånden veloplagt i forelskelsens rytmer - udtryksfuld og spændstig. Og hans virkemidler er ret rørende og sårbare, da han opdager, at løbet er kørt over for svaneprinsessen. Undervejs får både Emma Riis og Chmelensky demonstreret en snert af erotisk sindelag.
Jón Axel Fransson er til pas ondskabsfuld og nederdrægtig som Von Rothbart. I øvrigt er rollerne som heldhed stærkt besat. Og for eksempel er de fire små svaners pas de quatre et varmt og detaljeret raffinement.
Dirigenten, Vello Pähn, løfter Tjajkovskijs smukke musik ind i den helt rigtige dynamiske sammenhæng og placerer de dramatiske sekvenser på højniveau.
Mia Stensgaards kostumer signalerer skønne billeder og nuancer. Og scenografien og lysdesignet iblandet opfindsom videoteknik er med til at give publikum mulighed for en veltrimmet oplevelse.
----


******


----


FAKTA


Det Kgl. Teater. Operaen, Store Scene. Repremiere. Koreografi: Silja Schandorff og Nikolaj Hübbe efter Marius Petipa og Lev Ivanov. (Prinsens solo i første akt af Erik Bruhn, ungarnsk og italiensk dans af Gregory Dean, russisk og spansk dans af Oliver Starpov). Musik: Pjotr Tjajkovskij. Scenografi, lys- og videodesign: Mikki Kunttu. Kostumer: Mia Stensgaard. Dirigent: Vello Pähn/Haoron Li
Der er alternerende besætninger af rollerne.
Opføres også: 29. og 31. januar, 2., 3., 8., 10., 11., 23. og 25 februar samt 1., 3., 7. og 10. marts.

Emma Riis-Kofoed som Odette og Jonathan Chmelensky som Prins Siegfred. Foto: Costin Radu

============================================================================================================

Fire svaner i pas de quatre. Foto: Costin Radu