SMÅLAND-ÖLAND 2 - ÖLAND

   Et kongerige over natur og miljø
ÖLAND: Stora Alvaret er verdens største kalkstens-område. Og således helt naturligt en del af Verdens Kulturarv, hvor området blev optaget i 2001.

Alvaret, ca. 40 km. langt og 10 km. bredt, er uhyre afvekslende, fra de tørre og næsten golde klippeområder til lavvandede søer og storartede orkidé-områder - men også med mange andre vilde vækster.

Den særegne flora på Stora Alvaret er også ensbetydende med et meget rigt dyreliv og således en broget fugleskare, der byder på flere sjældne arter, -  og ikke mindst insekter.

Ud over Stora Alvaret findes der flere minde alvar. Men også et stort antal andre naturperler, hvor man kan nyde miljøet, som også er tilført et stærkt indhold i form af maleriske landsbyer og nydelige kirker.

For botanikere og ornitologer er udbudet enormt. F.eks. mod syd ved Ottenby er der et rent fugleparadis. Og vil man opleve vilde orkidéer venter der vældige oplevelser - særligt i maj og juni.

Kaffestuer dukker op her og dér, og restauranter skorter det heller ikke på.


Stora Alvaret kan godt virke lidt ensformig her og dér, men ved nærmere studie opdager man den store natur, alvaret gemmer på.

Flueblomst - fra en lille mose ved Norra Bäck. Men den står mange steder.

Langakset Trådspore - fra en løveng ved Gråborg - men ikke sjælden på Öland.

         Slotsruin siden 1806BORGHOLM: Ruin gennem mere end 200 år. Det er tilfældet med Borgholm Slot, som ligger umiddelbart syd for Borgholm. Ikke desto mindre vidner ruinhoben om et slot af formidable dimensioner. Og det var fra begyndelsen ikke noget med fine fornemmelser og luksus – men en slot i et krigerisk foretagende, hvor hovedaktørerne var Danmark, Tyskland og Sverige. Slottet havde 11 tårne, som gav et godt kik til fjenden i middelalderens kampe. Kanonkugler havde ingen chance for at gennembryde det massive byggeri. Men så gik slottet fra at være skanse til et rigtigt slot. En ombygning sidst i 1500-tallet gjorde det mægtige byggeri et smukt renæssance-slot. Kalmarkrigen 1611-1613 gav dog slottet visse skrammer, og konger forsøgte senere at gøre slottet til et fornemt palads – uden at det lykkedes fuld ud. Den 18. oktober 1806 så man en voldsom røg-udvikling fra havnen i Borgholm. Røgen kom fra slottet, der brændte ned. Ruinen er et stort besøgsmål, og der er guidede rundture.


    Middelalder og væksterBorgholm Slot ligner en borg - og har jo også i så henseende figureret som forsvarsmekanisme.

En del af Gråborgs gamle ringmur.

GRÅBORG: Mellem Färjestaden og Norra Möckleby ligger Gråborg, der tidligere er kaldt Backaborg, og det er Ölands største jernalderborg. Den består i dag af en rund ringmur, der er ca. fire meter høj, med en samlet længde på omkring 640 m og har en størrelse på cirka 210 gange 160 meter. Den ældste del er fra omkring 500-tallet, men murene er senere bygget både højere og tykkere, formentlig i 1100-tallet, hvor også de murede portbygninger blev opført.

I området er der en middelalder-ruin efter St. Knuts Kapel.

På borgens område har man gjort mange arkæologiskefund, som nu opbevares på Länsmuseet i Kalmar.

Ved Gråborg er der de skønneste løvenge, hvor vilde planter stortrives med masser af forskellige arter.


Indgangen til Gråborgs skønne løveng.

    Landsby i gammel udgave


HIMMELSBERGA: Frilandsmuseet, Ölands Museum Himmelsberga, ligger lidt vest for Långlöts kirke nogenlunde midt på Öland. Museet omfatter en hel landsby, hvor gårdenes produktionsbygninger ligger med facaden helt ud til gaden.

Mange lader og udhuse i lignende landbyer på Öland blev i 1950'erne revet ned for at gøre plads til nye bygninger, som kunne rumme maskiner og traktorer.

Ölands Hembygdsförbund fik heldigvis reddet Himmelsberga, som alså er omdannet til museum, hvor man f.eks. kan opleve, hvordan gårdene var møbleret i gammel tid. Der er også en kaffestue og et galleri.


Resterne af Gråborgs gamle kapel.

På Ölands Museum kan man naturligvis se en af de gamle stubmøller, som ses overalt på øen.

Museet har også en café, hvor kaffen kan indtages udendørs i mægtig hyggelige omgivelser.

         At hvile og nydeSTORA FRÖ: Man kan vælge at bo på hotel. Men vil man møde den gemytlige lokalbefolkning lidt tættere på, er det værd at overnatte på et vandrerhjem. F.eks. er der Stora Frögården lidt syd for Färjestaden, hvor Ölandsbroen har fodfæste.

 


Stora Frögården har udmærkede faciliteter bl.a. med en skøn have.

Stora Frögården ligger lige ved vandet og har et hyggeligt værspar og behagelige tjenestefolk. Og værelser med eget badeværelse og fine fællesrum. Man spiser dejligt på gården. Og man kan sidde ude i den store have mod vest og studere solnedgangen (med en kold øl). Kan det være bedre?!

En hel landsby ses i Ölands Museum.

Solnedgangen over sundet ind mod det svenske fastland kan nydes på Stora Frögården, mens der måske kommer en kitesurfer forbi.

Öland har mange maleriske landsbyer - og flotte kirker. Her er det Vickleby, årets landsby 2017 på Öland.

Ved Eriksöre lidt syd for Färjestaden er der et smukt blik til Kalmar (t.v. bagtil) og Ölandsbroen (t.h.). Og til den anden side ser man ud over Stora Alvaret.

==============================================================================================