SINFONIEORCHESTER LIECHTENSTEIN I BERLIN

                               Akustikken er fremragende i Berliner Philharmonien -

                       her med Sinfonieorchester Liechtenstein. Foto: Valentin Paster

      Sinfonieorchester Liechtenstein

           i Berliner Philharmonien


Liechtenstein, officielt Fürstentum Liechtenstein, er et fyrstedømme beliggende i Alperne mellem Schweiz og Østrig. Det er en tysktalende mikronation.   Liechtenstein er Europas eneste "dobbelt-indlandsstat" (en stat hvor man således skal krydse mindst to grænser for at komme til havet), og det eneste tysktalende land, der ikke har grænser direkte med Tyskland.
 Fyrstendømmet er et konstitutionelt monarki, hvis overhoved er Fyrsten af Liechtenstein. Fyrstens omfattende magt er ækvivalent til en præsident i et semipræsidentsystem. Landet deler grænse med Schweiz mod vest og syd, og med Østrig mod øst og nord. Det er det fjerdemindste land i Europa med et areal på lidt over 160 km2 og en befolkning på 38.749.

 Det er det mindste land, som kun grænser op til to andre lande. Sammen med Uzbekistan er det de eneste to dobbelte indlandsstater. Liechtenstein har 11 kommuner, hvoraf den største er Schaan. Hovedstaden er Vaduz, hvor også fyrsten har til huse.


Orkesteret


Trods landets størrelse er der også et stort orkester, Liechtensteins Symfoniorkester, der tillige optræder i udlandet. Og her sidst i november 2022 spillede orkesteret i den fornemme store sal i Berliner Philharmonien. 

 På programmet var Peter Tjajkovskijs Romeo og Julie, Fantasy-ouverture baseret på Shakespeare. Desuden Giacomo Puccini: Manon Lescaut: Intermezzo fra tredje akt. Dertil arier fra operaer af Vincenzo Bellini, Charles Gounod, Jules Massenet og Gaetano Donizetti.

 Det hele blev fulgt til dørs af sopranen, Regula Mühlemann, og dirigenten, Giedré Slekyté.

 Orkesteret opstod på baggrund af Liechtensteinische Kammerorchester, som blev grundlagt af musikere fra fyrstendømmet. Det skete i 1988. Ved orkesterets besøg i Berlin kunne man godt høre, at spillet var lidt uklart undervejs. Men den udmærkede dirigent, Giedré Slekyté, holdt sammen på tropperne, som kunne drage fra Berlin med viden om, at det hele faktisk fik et godt forløb.

 Sopranen, Regula Mühlemann, havde ikke mange nuancer i brug - men bestod prøven. Og hun kunne ikke gøre for, at musikerne nogle gange overdøvede hende.

 Det var fint for mig at opleve liechtensteinerne.

====================================================================