Sild - som ø

  Sild - pakket ind i natur
Sild (Sylt på tysk) er en mærkelig formet ø i Vadehavet, hvor den nordlige del ligger sådan ca. lige ud for Tønder i Sønderjylland.

Øen kan såmænd godt ligne lidt hen efter en trane - med et næb for oven, hvilket passer meget godt med, at der bl.a. findes mange vadefugle langs Silds kyster - ikke mindst i Rantum-Becken, som er et fuglebeskyttelsesområde lidt sydøst for øens hovedby, Westerland. Og traner kan man altså også se, når det passer med årstiden.


TOGFORBINDELSEN


Turen til Sild foregår med tog - bogstavelig talt. Øen er godt nok forbundet med fastlandet via en dæmning. Men på dæmningen er der kun jernbanespor, og således kører der hver dag ustandseligt biltog med en lang række togvogne.

Det skal lige med, at der er færgeforbindelse mellem Rømø og den nordlige Sild-by, List. Men færge-kapaciteten er ultra beskeden i forhold til den store mængde biler, som hver dag skal til og fra Sild.

Sild er i høj grad præget af huse med en særlig byggestil, - mørke mursten, karnapper og stråtag - ofte voluminøse - og især i landlige omgivelser.


De mange huse i denne byggestil sætter et eksklusivt præg på Sild.

Westerland - den massive turistby


Hovedstrøget i Westerland, Friedrichstrasse, hvor selv lave temperaturer ikke holder publikum væk fra

                                           udendørs servering.

Westerland er "hovedstad" på Sild. Og det er en by, som på store dage er proppet på hver en kvadratmeter - i hvert fald på hovedstrøget, Friedrichstrasse. Her ligger caféer og restauranter i tæt formation og blander sig med modeforretninger og  andre eksklusive specialbutikker. Men også sidegaderne har meget at byde på. F.eks. nogle glimrende vinforretninger, hvor det også er en del af konceptet at sætte sig og smage på varen. I øvrigt har Sild et lille vinområde, som naturligvis er det nordligste i Tyskland.

Selv en sen septemberdag, som jeg oplevede den, var der masser af turister, og flere sprang endog i bølgerne.

Man går imidlertid ikke uden videre ned til stranden i Westerland. Det koster penge. Man kan komme ned i sandet ved at vise sit gæstekort, som kan købes på forhånd for en bestemt periode - eller betale ved kassen.

Uanset hvor man færdes i Westerland, er der velholdt og friseret, hvilket stort set gælder for hele øen. Og der er et skarpt skær af velstand. I øjenkrogen sniger der sig hele tiden luksiøse billeder ind - forstærket af konstant færdsel af dyre biler.

En Sild-kyndig fortæller, at rige mennesker bl.a. fra Hamburg er meget begejstrede for øen, hvor de holder ferier og investerer i ferieboliger, som koster millioner. Og den store interesse presser selvfølgelig priserne.

Helårsboliger er heller ikke til salg for en almindelig årsløn. F.eks. kan man få et hus på 120 kvm. og en grund på 546 kvm. i en stille gade i Westerland for 1.050.000 € - altså ca. 7.875.000 kr.. Hertil kommer en lille halv mio. kr. i salær m.m..På pladsen foran jernbanestationen i Westerland ses skulpturlandskabet, Reisende Riesen im Wind, (Store rejsende i vinden), som borgmester Petra Reiber indviede for ca. 15 år siden, til mange lokale borgeres store fortrydelse - ikke mindst på grund af farven. Værket er skabt af Kiel-kunstneren, Martin Wolke.

Et sjovt indslag i gågaden, Westerland, - en ung måge, som ikke lod sig forstyrre af noget som helst.

Lidt usædvanligt. Strandliv med badende i slutningen af september - med en livredder i klar position. Billedet er taget nærmest ud for gågaden i Westerland.

        På cykel ud i krogeneFor rigtigt at komme ud i krogene på Sild bør man leje en cykel, og det lader sig gøre mange steder i Westerland - f.eks. i nærheden af jernbanestationen. Men også de mindre tilbyder cykel-udlejning.

Man skal ikke fortvivle over blæsevejr. En E-bike med hjælpemotor tager meget nemt kampen op mod den stiveste modvind. Og de små 20 km., der er henholdsvis mod nord til List og mod syd til Hörnum med Westerland som udgangspunkt, er ingen sag at tilbagelægge. Og der er virkelig tænkt på cyklisterne - med glimrende anlæg af cykelstier, dobbeltrettede, og god skiltning.


Uwe Düne, hvor man får et godt indtryk af Silds form.

Smukke klitkurver med Westerland i baggrunden.

  List - mod nordNord på mod List er der den ekstra behagelighed, at cykelstien i lange passager er placeret borte fra landevejen - og gennemløber skønne klitpartier. Og man passerer mindre byer, Wenningstedt og Kampen. Ja, - godt nok er det små byer. Men her er både modebutikker, møbelforretninger og andre specialbutikker, som alle har til huse i nydelige bygninger.

Ud for Kampen peger et lille skilt mod Uwe Düne (Düne oversættes med: klit). Det er faktisk øens højeste sted i landskabet, 52 meter over havet. En klit, man kan komme op på via en trappe, og udsigten er storartet.

Her på en solskøn efterårsdag, hvor jeg var af sted, forekom der stor færdsel på cykelstien. Mange ferierer også på Sild uden for højsæsonen - og har set idéen med at opleve naturen på en jernhest - frem for i bil.

I enden af nordturen ligger så List. Og det er et turistmekka uden lige - med streg under turist. Souvenirs og gøgl i en coctail med søluft og en tæt besat cykelparkering. Og en godt beliggende restaurant i første parket mod havnen og vandet.
Hörnum - mod syd


Modsat nordturen foregår cykelturen syd over på en cykelsti, som på hele strækningen løber langs landevejen - og således med lidt mindre charme.

Rantum passeres til den sydligste by, Hörnum, som er en lidt mere afdæmpet by end List - og en lille smule rodet, uden at det gør noget.

Hörnum har en virksom havn og er bl.a. mellemled med landinger af muslinger.

På vej tilbage mod Westerland kan man i det nordlige Randum søge ind til højre mod havnen. Her er området lidt klondyke-agtigt. Der kan cykles videre mod nord langs Randum-Becken, naturbeskyttelsesområdet. Og har man en kikkert med i bagagen, er der mulighed for at komme tæt på snesevis af forskellige fuglearter.


Fyrtårne sætter deres præg på Sild her og dér. Og her er det ved Hörnum.

I Hörnum kan turisterne opleve en arbejdshavn. Her med losning af poser med muslinger.

Westerland-List med den glimrende cykelsti - og en hvid vandreklit i baggrunden.

               Mad - med kultur
Hvordan rammer man lige den rigtige restaurant til aftensmåltidet - i Westerland? Det må komme an på en prøve.

Jeg valgte faktisk efter øllet!

Reaturant Wirtshaus Glöckl i Friedrichstrasse 37 skiltede med at være i ledtog med oktoberfesten i München - og med servering af øl fra HB, Hofbrauhaus. Fremragende øl!

En ting var den udmærkede og veltilberedte mad. Men Glöckl skiller sig også ud som et sted, hvor venligheden og serveringen er helt i top. Og det foregår kvikt. Uanset, at restauranten er helt fyldt, er køkkenet på højtryk - og leverer bestillingerne med rekordfart. Kartoffelsuppen med hummerstykker og snitzlen af kalv var en god oplevelse.

På Sild! ligger det jo også lige for at opsøge et fiskemåltid.

Hos Blum i Neue Strasse 2 a lige ved Friedrichstrasse er der fiskesalg og fiskerestaurant ud i ét. - Restaurant er måske for meget sagt. Man sidder på skamler ved små hylder og spiser - eller står uden for forretningen. Og lænestolshygge er der altså ikke tale om. Men man kan pege lige netop på den fisk, man gerne vil nyde - og som f.eks. serveres med brasekartofler, sennepssovs og surt.

For 15,90 € kan man få "Edelfisch-Grillteller mit Garnelen". Dermed tre forskellige stykker vesterhavsfisk med rejer. Faktisk et suverænt skønt måltid.

Det skal med, at jeg i selskab med liflig havne- og havudsigt nød en portion fiskesuppe hos restaurant "Piratennest" i List. Smagen matchede udsigten.Restaurationsbesøg i List - med udsigt.

            Turen til Sild


Man kan vælge at tage bilen til et besøg på Sild. Og da der ikke er meget plads på færgen Rømø-Sild, er der den mulighed, de fleste benytter, nemlig biltog fra Niebüll til Westerland. Det er ikke særlig kostbart. Men så kan man jo også vælge at tage toget hele vejen. Der går hele tiden tog fra Hamburg til Westerland på Sild, og der er mange daglige forbindelser fra Danmark til Hamburg. Hurtigere går det, hvis man ikke har noget mod et par ekstra togskift og tager toget mod Esbjerg og skifter i Bramming til Arriva-toget, som kører via Ribe og Tønder til Niebüll i Tyskland, hvor der så skiftes til toget mod Westerland. Med Arriva er man ude på landet, hvor rejsende til mange stationer skal huske at trykke på en stopknap, hvis de vil af på en bestemt station eller holdeplads. Og da jeg var med, måtte lokomotivføreren endda stå af toget ved en vejpassage og åbne ind til en metalkasse, fordi bomme og blinklys ikke automatisk var sat i gang.
           Dit og dat og Sild


* SILD lever og ånder for sine gæster. Ingen tvivl om det. Men det kan måske blive lidt for meget for ansatte hele tiden at skulle møde turister. Blandt mange gode miner var der f.eks. en yngre dame på turistkontoret i Westerland, som var utrolig sur og nærmest fornærmet over at få stillet nogle spørgsmål. Og en mand i en cykeludlejning gad stort set ikke at ekspedere. Så var der heldigvis modpolen i Wirtshaus Glöckl.


* PÅ SILD hilser alle med et "mojn". Fra officiel side forklares ordet med at komme fra "morjen" afledt fra Guten Morgen - altså god morgen. Men forklaringen går også på, at "mojn" kan komme fra det nederlandske ord, "moje", som kan oversættes med god - eller behagelig.


* PÅ SILD tales der ud over tysk også nordfrisisk, som er et anerkendt mindretalssprog. Og skiltningen foregår mange steder på både tysk og nordfrisisk.


* EN TJENER i List, som modtog en bestilling, spurgte på forhånd, om jeg var dansker, og han fik et ja. Så meddelte han, at restauranten ikke tog mod danske kroner - og heller ikke kreditkort. Han har sikkert ofte været udsat for kunder, som kun har danske kontanter. Dette kan ses i forbindelse med, at færgeruten, List-Rømø, benyttes af mange danskere som spritrute.


* HVORFOR har man navngivet nogle veje, som tilfældet er? I Westerland har bystyret flere steder gjort sig den ulejlighed at skrive en forklaring på vejskiltene. Maybachstrasse har fået sit navn efter Albert von Maybach, preusisk statsminister i slutningen af 1800-tallet. Han var i 1887 kurgæst på Sild. Og mere skulle der altså ikke til for at få plads på et skilt.


* I BYEN Keitum, som ligger midtøstligt på Sild, er der en skøn kirke, St. Severin, som ofte byder på koncerter. Her oplevede jeg en solid orgelkoncert med organisten, Tobias Frank, München, som havde et spændstigt og selvsikkert forhold til tangenterne. Ikke mindst Max Regers "Halleluja, Gott zu loben" fik en intelligent behandling.Arriva-toget er nået til Niebüll efter en tur som det modsatte af et eksprestog.       


 

Til koncert i Keitum Kirke - på 1. sal.

              Hotel-opholdet


Der findes en masse gode hoteller til opholdet på Sild. I Westerland er udbudet stort.

Jeg tilbragte mine ø-dage på Hotel Sylter Blaumuschel i Bötticher Strasse 13/14 D i Westerland. Det er en rolig gade ikke langt fra hovedstrøget, og hotellet er glimrende. Lyse værelser og et morgenbord, som tilgodeser alle smagsløg.

             Hotel Sylter Blaumuschel.

         Foto: Hotel Sylter Blaumuschel

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wirtshaus Glöckl, - fortrinligt spisested.