SalzburgerLand

           Salzburgerland med

            charme og Mozart

Salzburgerland har en af Europas mest charmerende hovedstæder, Salzburg, hvor man bl.a. også mindes om Wolfgang Amadeus Mozart ved enhver given lejlighed. En musikby på mange ledder og kanter.

Salzburger Festspiele er verdensberømte og fremstår hvert år som et nyt højdepunkt i kulturlivet og forvandler byen til en stor scene i flere uger, som også giver Salzburg indtægter på højniveau. I festspil-perioden er det vanskeligt at sikre sig et hotelværelse til en overkommelig pris. Men byen er attraktiv hele året rundt, og så er der jo masser af muligheder uden for musik-ugerne, der i øvrigt byder på internationale stjerner. Siden 1920 har Salzburger Festspiele rangeret i den øverste top.

Selv på en ganske almindelig dag uden musik imponerer Salzburg med sine skønne kroge, hyggelige stræder og storladne udsigter. Den ene plads efter den anden fremstår med højpotent arkitektur og fremragende vinkler.

Oven over idyl og atmosfære "svæver" fæstningen, Hotensalzburg. Det største fuldt bevarede slot i Centraleuropa - bygget af ærkebiskop Gebhard i 1077.

Hohensalzburg blev netop opført for at beskytte ærkebiskopperne, og fæstningen fungerede også som både kaserne og fængsel. Inden for kan man opleve gotiske udskæringer og flotte malerier. Man kan gå op til borgen. Men der er også en kabelbane, som kører fra Festungsgasse - og som har været i fart siden 1892.


En af Salzburgs mange pladser med kik til Hohensalzburg - og forestillingen om, at manden står ud for Salzburg på den gyldne verden.

I Sternbräus lækre gårdhave kan man bl.a. nyde den lokale og udmærkede Salzburg-øl, Stiegl.

Mozarts forældre havde ikke langt til købmanden. Nede under komponistens fødehjem findes en SPAR-købmand.

Salzburg har utroligt mange caféer. Her der det Café Tomaselli, som ifølge Salzburg marketing ligger i toppen. Knap så begejstrede er anmeldere blandt besøgende i caféen, hvor man kan sidde ude både i stueplanet og på 1. sal. Kaffen serveres af en tjener, og derpå kommer en anden tjener med et stor fad med kager, som man så kan vælge imellem.

På bagsiden af Salzburgs koncerthus ses en sjov indretning, - et udendørs orgel oppe på den grå væg. Ifølge en guide kommer orglet i funktion næste år.

I hjørnet ved den flotte gulbrune bygning ved St. Peters Kirke finder man indgangen til et barokt interiør, hvor Mozart Dinner Concert finder sted.

                Med Mozart på menuenPå den palæ-agtige plads ved St. Peters Kirche i Salzburg ligger Stifskeller St. Peter, og her i baroksalen serveres der en menu iblandet Mozart.

Menuen består af tre retter - alle komponeret efter historiske opskrifter. Og som optakt til hver enkelt ret leveres der udpluk fra Mozart operaer, Don Juan, Figaros Bryllup og Tryllefløjten. Et lille kammerorkester står for musikken, og da jeg var til stede, var det en sopran og en baryton, som tog sig af sangen.

Stemningen var hyggelig, og de musikalske kunstnere stod for en habil vare - måske lidt slidte efter mange afteners engagement.

Mozart Dinner Concert koster året rundt 56 € - undtagen i julemåneden, hvor prisen er 68 €.


Stiftkeller St. Peter med publikum og kunstnere bagved.

Desserten i Mozart-menuen har selvfølgelig et portræt af Mozart - i cacao ved siden af is, bær og en gul klat - honning.

  Hør bjergenes sang

Schlossalm har storartede udsigter og mange ruter til spadserture - både lette, lidt vanskelige og klatre-udfordrende.

Det lyder selvfølgelig lidt poppet - og vel også over-romantisk med "Hør bjergenes sang" - som det lyder i Marias indledende sang i "The Sound of Music". Men at stå oppe på et højt bjerg og skue mod andre bjergtinder - og lytte til stilheden - giver den dér delikate, klinisk rene og forførende stemning, som breder sig langt ind i sjælen.

En god times kørsel fra Salzburg ligger turist-mekkaet, Gastein. Dorfgastein, Bad Hofgastein og Bad Gastein. Sidstnævnte er placeret i bjerg-agtigt og spændende terræn - med et bragende vandfald, mens Bad Hofgastein og Dorfgastein ligger i dalen. Fra Bad Hofgastein kan man tage bjergbanen fra Schlossalm Talstation med en skråtstillet banevogn op til Mittelstation, hvorfra der er videre forbindelse med en stor kabine på kabel op til Kleine Scharte i 2.050 meters højde. Her er der masser af muligheder for spadserture. Udsigterne er perfekte, floraen med bl.a. tusinder af Ensian er blændende. Formatet er uendeligt!

Fra Bad Gastein er der kabelforbindelse med kabine op til Stubnerkogel i 2.228 meters højde, og går man lidt videre til ca. 2.300 meters højde kan man prøve en lang svingende metal-gangbro udspændt mellem nogle bjergspidser - og mærke suget og spændingen over dybet neden under. Og bjergmassivet på den modsatte side af Bad Gastein lokker med en tur op til Graukogelalm 1.956 meter oppe - og med sessellift, - altså kabelforbindelse, hvor man sidder på en bred bænk og svæver i det fri.

Dorfgastein har kabine-kabelbane op til Fulseck i højden - 2.033 meter.


Nationalpark


Gastein-området hører til i nationalparken, Hohe Tauern. En form for underafdeling er nationalparken i Sportgastein/Nassfeld. Lidt inde i dalen ved Astenalmen, skøn og smuk, får man let øje på hytter, hvor der serveres måltider på grundlag af hjemlige råvarer. - og hvor man ligesom kommer helt ind på familiens skød. F.eks. i Pottinger Hütt'n. Man kan gå tilbage ad en flot vandrevej mod det lille byområde Böckstein.


Musikken - og Schubert


Ud over bjergenes sang er der den mere håndgribelige musik - så at sige.

Gastein-området gør meget ud af koncerter - ikke mindst klassiske - i sommersæsonen. Man må lige forhøre sig på turistkontorerne får at få opklaring på tid og sted.

Fra 15. til 18. september afvikles Bad Gasteiner Herbst, - en lokal festival, som i år bærer navnet, "Schubert in Gastein". Det fornemme orkester, Camerata Salzburg, er på programmet. Man kan bl.a. høre Schuberts 4. og 5. symfoni. Der er også Mozart med i spillet.

Schubert besøgte faktisk Gasteinertal i 1825.

Man kan købe en festivalpakke med ophold i en morgenmadspension for 267 €. Og vil man bo på trestjernet hotel, er prisen fra 347 €.Nationalparken i Sportgastein/Nassfeld er bestemt et herligt område.

I en lille hytte i Nationalparken i Sportgastein/Nassfeld, Pottinger Hütt'n, er det en nydelse at gå ombord i det lokale køkkens forvaltning af råvarerne.

Hellbrunn i det grønne


Lidt uden for Salzburg ligger Schloss Hellbrunn i meget grønne og eventyrlige omgivelser.

Man skal måske allerbedst betegne bygningskomplekset som en stor villa - frem for et slot.

Bygget af den umådeligt rige ærkebiskop af Salzburg, Markus Sittikus von Hohenem, i

årene 1613-1619. Og ærkebiskoppen havde ophold på Schloss Hellbrunn om sommeren -

men overnattede aldrig på stedet. Han tog tilbage til Salzburg om aftenen. Der blev festet

igennem ved mange lejligheder på slottet, som ud over et kunstnerisk udformet indre er

omgivet af damme, grotter og skulpturer.

Vælger man en guidet tur ved "slottet" gælder det om at være forberedt på en guide, som

ustandseligt trykker på knapper, der udløser vandstråler her og dér - til stor fornøjelse især

for guiden - og måske i mindre grad for våde gæster.

I parken ved "slottet" finder man den pavillon, som blev benyttet til optagelser af scenen i

"The Sound of Music", hvor det unge par, Liesl og Rolf, danser.


Schloss Hellbrunn med vandstråle-omgivelser - styret af guiden til højre - med smil om munden.

Parken ved Hellbrunn har nogle kunstnerisk fornøjelige indretninger - bl.a. dette miniature-par inde i en vold, hvor de drejer en maskine, så der stråler vand ud af en dyre-figur.

Pavillonen i Hellbrunn Park - fundet af en scenograf bag indspilningen af "The sound of Music".

Da man ikke må vise billeder fra selve Hangar 7, er det værd at sætte farver på herretoilettet, hvor vandet kan lades eksklusivt.

           At bo og spise

Ved et besøg i Salzburgerland er det naturligvis - ligesom alle andre steder - et vigtigt grundlag, hvor man bor og spiser.

I Salzburgs centrum ligger Hotel Goldener Hirsch i Getreidegasse. Et fornemt gammelt hotel i den lidt dyre - men sympatiske ende - og med et meget omsorgsfuldt personale - og altså meget centralt. Få meter væk spiser man glimrende i Sternbräu, hvor der også er en brillant atmosfære i gårdhaven.

Vil man forkæle sig selv ude i bjerg-terrænnet, er logi i Hotel Zum Stern, Bad Hofgastein, et sikkert valg. Hotellet ligger lidt i periferien med værelser udformet som små lejligheder. Et mægtig godt sted at slappe af efter dagens strabadser ude i felten - og med et solidt og sikkert køkken.

Gin og tonic er en velkomst bestanddel i restaurant "Ginger & Gin" i Bad Gastein. Man får udleveret en ipad, hvor man kan trykke ind og se på den menu, man beslutter sig til. Og føden på stedet er på højniveau.

Og så må man også unde sig selv en frokost i Annencafé, som ligger 1625 meter oppe på bjergsiden i Bad Hofgastein, hvor fra der er en medrivende udsigt over byen - og til den modsatte bjergkæde. Her kan man få lang tid til at gå med en portion bauernsalat og en Kaiser Beer.


     Hangar 7Sammen med et par østasiatiske partnere grundlagde Dietrich Mateschitz i 1984 Red Bull. Og efter thailandsk opskrift begyndte de at producere den verdenskendte drik.

Dietrich Mateschitz har flair for teknik, og med Salzburg Lufthavn som nabo har han etableret et museum, Hangar 7. Ikke nogen egentlig hangar - men en rundbuet bygning, som består af stål og glas. Og inden i er der nogle fintpudsede ældre, små flyvemaskiner og helikoptere samt et udpluk af formel 1-racerbiler. Red Bull har kastet flere milliarder kr. ind i netop formel 1-racerløb.

Man må ikke fotografere i Hangar 7 - til officielt brug, mens alene toiletterne viser den luksus, som hersker på stedet og som også giver genklang i hangar-restauranten, hvor godt økonomisk polstrede lokale borgere meget gerne nyder bl.a. brunch.


Udsigten fra Annencafé fejler i hvert fald ikke noget.

   Småt og kort* Man kan naturligvis selv køre i bil til Salzburgerland. Hvis man imidlertid vælger at tage toget - eller flyver til Salzburg og derfra benytter tog, er det muligt at komme videre rundt med selskabet, "Postbus", som kører alle steder - endog oppe i højderne.

* En helseorienteret oplevelse kan man f.eks. få i Bad Hofgastein - i "Alpentherne" - altså en svømmehal med fokus på sundhed.

* I Bad Gastein lader det sig gøre at svæve ind over byens store vandfald i et sæde, som er hængt op og ruller på en stålwire. Pris: Ca. 20 €. Turen varer et minuts tid. "Flying Waters".

* Gasteiner Heilstollen finder man inde i et bjerg, hvortil man fragtes i et lille tog. Konceptet er baseret på, at man sveder dårligdom ud af kroppen i en gas-agtig, radioaktiv atmosfære med grundstoffet, radon.


Bad Gastein har en interessant bølgende beliggenhed. Og dalen, man aner for neden til venstre, kan man altså svæve ind over via "Flying Waters".


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------