ØRNSTRUP - TURIST I TYSKLAND

       Levende lysbilleder
            fra Tyskland


ANMELDELSE: De fleste kender rejse-bøgerne fra Politiken: "Turen går til ............". Således også til tyske destinationer. Men nu er der udkommet en bog, som rummer det hele - og mere til. Storbyer, øer, kunst, politik, historie - og ikke mindst smags-oplevelser i form af besøg i caféer og restauranter. Forfatteren fra Marstal, Jørn Ørnstrup, er igen på færde, denne gang med bogen: "Turist i Tyskland".
 Politiken-bøgerne kommer godt nok lidt ud på landet. Til gengæld går Ørnstrup helt i dybden i storbyerne, hvor der spilles på alle hvide og sorte tangenter. Og pianisten er særdeles dygtig.
 Ørnstrup var grundigt forberedt, da han satte gang i projektet. Han har læst et hav af bøger. Og der er ikke den forfatter eller kunstner med relation til byerne, som han ikke er bekendt med. Det fører frem til masser af historiske vinkler, og efter at have læst bogen ved man lige så meget om diverse byer i 1500-tallet som i dagens Tyskland.


Hånd i hånd


Forfatteren tager læseren med ind i nu'et. Man spadserer rundt med ham i hånden. Og så forklarer han, hvad det er, man står over for. Han "får øje på", nævner han, - et eller andet seværdigt. Men lur mig, og han ikke på forhånd vidste, hvad han nåede frem til. Imidlertid virker tricket. En smidig facon til at opnå læserens deltagelse. Og så filosoferes der oven i til udbygning af oplevelsen. Det kan indimellem godt virke lidt overflødigt, når Ørnstrup igen og igen skriver "tænker jeg" om noget fremført. For det er jo ikke kun noget, han tænker. Det figurerer skriftligt - som en mening eller vurdering.
 Ørnstrups fortællemåde er solid og sikker. Man kan såmænd godt kalde det levende lysbilleder. Han har musikalitet i sine udtryk. Og undervejs kæler han med tyske sætninger og viser kærlighed til sproget.
 Bogens fotos er ganske beskrivende, men flere er lidt mørke og kedelige, uden at det i øvrigt rokker ved det glansparti, man sikrer sig ved læsningen.


Tysklandskortet


Bogen passerer Flensborg. Lübeck, Hamborg, Celle, Frankfurt am Main, Mainz, Rhinen, München, Nürnberg, Erfurt, Weimar, Dresden, Leipzig, Lutherstadt Wittenberg, Potsdam, Berlin, Usedom, Rügen, Hiddensee, Rostock, Warnemünde, Wismar og Sild. - Og således må man bl.a. undvære tre af mine yndlingsbyer, Stuttgart, Würzburg og Hannover.
 Vær sikker på som læser at stå tilbage med viden også om enhver jordbærtærte, som findes i tyske kage-montrer. Ligesom der - med glimt i øjet - vises vej til gode, tyske egnsretter.
 Ørnstrup er ikke forbi forfatter-karrierens højde. Han befinder sig midt i den.
 Men det kan være et problem, at man på grund af coronaen ikke har chance for at sætte kursen mod et af de spændende punkter på Ørnstrups tysklandskort.
 "Turist i Tyskland" er udgivet af forlaget mellemgaard og er set i handelen til 190 kr..

============================================================================================================