PÅ STREJFTOG I SVERIGE

           Naboens historiebog


ANMELDELSE: Hvilken østlig længdegrad eller nordlig breddegrad, Jørn Ørnstrup befinder sig på, er ikke afgørende. Han finder til enhver tid noget om stedets historie, som han mægtig gerne vil give videre. Således er det også med hans nyeste bog, "På strejftog i Sverige", med undertitlen, En kulturhistorisk rejse.
 Ørnstrup har valgt at holde sig i den nederste del af Sverige med Mora ved Siljansøen som øverste grænse. Og så har han strejfet rundt med sin kæreste, Lis, og fundet godbidder i diverse byer og på øer.
 Forfatteren synes ikke overordnet at være gået efter geografien - men mere efter historien. Han skriver om Stockholm og Malmö - blandt andet - men ikke om Göteborg. Og så er der helt selvfølgeligt blevet plads til Öland og Gotland.
 Ørnstrup har fortsat det dér glidende sprog, der indrammer de historiske enkeltheder. Han går foran og afsætter spor, som er nemme at følge. En opbremsning fra hans side bliver helt naturlig, fordi han er stødt på noget og i det tavse siger: "Se nu her ......."
 Der benyttes ikke store armbevægelser. Alligevel dukker der masser af nuancer op. Og baggrundstapetet er fyldt med farver.
 Læseren kommer forbi Skanør og Falsterbo, Malmø, Lund, Hven, Helsingborg og Sofiero, Kalmar, Öland, Gotland og Fårø, Stockholm, Uppsala og Dalarna med Falun og Mora.
 Bogen har en del billeder. Nogle af dem står lidt svagt - og uden den information, de er tiltænkt som.
 På nettet er denne bog set til kr. 149,95 udgivet på forlaget mellemgaard.

============================================================================================================