PÅ STREJFTOG I NORGE

    På besøg i Norges tre store byer


ANMELDELSE: Jørn Ørnstrup, der figurerer som forfatter til mange rejsebøger, har som det seneste udgivet bogen, "På strejftog i Norge".
 Helt bogstaveligt betyder strejftog at rejse ad en rute, der ikke er planlagt på forhånd. Og formodentlig har forfatteren tænkt nøje igennem, at der skulle være tale om Oslo, Bergen og Trondheim, som bogen netop omhandler.
 Bogen har undertitlen, "En kulturhistorisk rejse". Og den rummer også naturhistoriske værdier. Mest af alt er det et direkte historisk perspektiv, Jørn Ørnstrup har lagt for dagen. Han fokuserer meget på konger og forfattere - og det i en særlig markant grad. Lidt mere anonymt står omtaler af detaljer fra byerne, som der ikke er gjort så meget ud af.
 Diverse sætninger (replikker) i bogen fremstår med en imponerende naturlighed, og det er ikke for meget at fastslå, at Ørnstrups sprog har musikalitet over sig.
 Bogen bunder i en bred viden som i hans andre bøger. Når han for eksempel ser en statue, konstaterer han ikke blot, at det er den eller den. Han går helt i dybden, og læseren får en et omfattende indblik i statue-personens liv. - Når det visse steder synes at blive lidt tørt, bliver der straks blødt op - ikke sjældent med besøg på en café eller i en restaurant. Og Ørnstrup har for vane at lytte til, hvad der bliver sagt i omgivelserne, ligesom han også nu og da får indledt en samtale med lokalbefolkningen.
 Ørnstrup dropper aldrig at gå ned af en sidegade, hvis han ved, at gaden rummer værdier, som kan bruges i en omtale. Således er det altså heller ikke et egentlig strejftog, der er tale om, fordi han aldrig tager afsted uden at være grundigt forberedt til det, han skal møde.
 De tre byer, der er givet plads til i bogen, har bestemt deres styrke. - Men norge har jo mange andre spændende byer, - blandt andet Stavanger, Ålesund og Tromsø, som er aldeles interessante.
 Bogen er udgivet på forlaget mellemgaard og set i handelen til kr. 139,95.

============================================================================================================