ORKIDÉER - BLOT FOR NØRDER

           Orkidéer - for nørderOrkidéer kan føre til mange storartede oplevelser!

Måske er det nok en verden for nørder.

En nørd er jo en person der er (for) stærkt interesseret i et bestemt emne. Og hvad så? Det kan jo ikke genere nogen.

Gennem foråret og sommeren har jeg haft kontakt til forskellige personer, som jeg på ingen måde kendte på forhånd. Og som har udvidet mine bekendtskaber på ypperlig facon.

Jeg har haft behagelig og storstilet hjælp via fugleognatur.dk, som har bragt mig rundt i Danmark til oplevelse af sjældne steder, hvor jeg ellers aldrig ville være kommet.


Frontløberen


En sen forårsdag mailede jeg til en - ikke helt tilfældig, men alligevel - mand i Aalborg. Bjarne Nielsen. Han kunne såmænd let have slået hånden af mig, men han valgte at tage mægtig godt imod min henvendelse angående Fruesko, Danmarks absolut største orkidé - og helt op i størrelse med afskårne orkidéer, som kan købes i mere eksotiske blomsterforretninger.

Vi skulle mødes på en destination i Himmerland sådan ca. 30 km. syd for Aalborg. Efter en længere vandring kom vi til et spændende natur-område, hvor vi ledte efter en orkidé, som ikke lige viste sig. Men ellers kunne Bjarne Nielsen præsentere snesevis af Fruesko, - et fortræffeligt skue. En halv time efter et møde med en ubekendt mand stod jeg således med et solidt minde om 2018.Tønder-eksperten og Tvis-entusiasten


Den 4. juni startede jeg meget tidligt om morgenen fra Møn med kurs mod et fugtigt, næringsfattigt område nord for Tønder. Jeg havde aftalt stævne med Per Thomassen fra Tønder. Et helt ukendt menneske i min biosfære. Men det blev til et skønt bekendtskab. Per Thomassen dukkede op på aftalt p-plads og viste mig to steder med Mos-Gøgeurt, - en stor sjældenhed. Og passionerne blomstrede i min organisme.

Oven på rundvisningen blev det til en fin stund ved et bænkebord. For Thomassen havde tænkt på både blødt brød og drikkelse.

Fra Tønder-kanten blev gps'en indstillet på en adresse i Tvis ved Holstebro. Elsa Voldbjerg Sørensen, også fuldstændig ukendt for mig, havde lovet at vise mig Purpur-Gøgeurt.

Ved ankomsten til Tvis tog jeg mit kamera og var parat til at møde gøgeurten. Men Elsa Voldbjerg og hendes søster havde planlagt et udgangspunkt, som bestod i et kaffebord med rabarberkage og kransekage til den helt fremmede mand, de mødte. Eventyrligt!

Så blev det tid til Purpur-Gøgeurt. Elsa Voldbjerg havde aftalt med en gårdejer, at vi måtte følge et sprøjtespor gennem hans rapsmark. Rapsene stod tæt og gjorde lidt modstand, men efter nogle hundrede meter var vi fremme på en eng med hundreder af Purpur-Gøgeurt. Smukt og spændende. En glimrende afslutning på en forrygende dag.


I frontløbernes fodspor


Næste dag, 5. juni, kunne jeg lukrere på ovennævnte Bjarne Nielsens og hans svoger, Per Taudals rekognoscering i Hjardemål Klitplantage. De havde været ude at lede efter den yderst sjældne Thy-Gøgeurt. De gik vild - men fandt også en del eksemplarer af arten - til egne store oplevelser, men altså også til en fremragende oplevelse for mig. For Bjarne Nielsen kunne telefonisk oplyse, hvordan jeg fandt frem til Thy-Gøgeurt, og da jeg stod i området uden at have fået bid, kunne Bjarne Nielsen lede mig det sidste stykke vej til min overmåde store begejstring.

Bjarne Nielsen var også min redningsmand i situationen, hvor min længsel i højeste grad gik på et samvær med Klit-Gøgeurt. Han guidede mig til et våd-område syd for Hirtshals. Og det gjorde han så fortrinligt, at jeg få øjeblikke efter at have parkeret min bil kunne hilse på den første Klit-Gøgeurt, og siden mødte jeg en snes mere. - En lang køretur fra Møn for at se på denne ene art - men alle pengene, ja - en formue værd.


Skovfogeden


Det har også været utrolig skønt, at jeg sidste år mødte skovfoged Thomas Retsloff, Naturstyrelsen/Vendsyssel, ved en tilfældighed, da jeg fotograferede Hollandsk Hullæbe lidt syd for Lønstrup. Han var meget imødekommende og nævnte, at jeg kunne maile til ham, hvis jeg gerne ville have hjælp til at finde nogle orkidéer i Vendsyssel. Og jeg var glad over hans melding om bestande af Hjertebladet Fliglæbe og Knærod i Tversted Klitplantage.Den store botaniker


Så skal det for alt i verden med, at en botaniker, som har betydet særdeles meget for mig, er Svend Linderström. Han rummer en umådelig viden om vilde danske orkidéer. Sidste år bemærkede jeg, at hans navn optrådte igen og igen på fugleognatur.dk, og så kontaktede jeg ham pr. mail, og det har været nøglen til mange vidunderlige oplevelser i orkidé-verdenen.

Nu indledte jeg med, at man som nørd på orkidé-fronten ikke kan genere nogen. En sandhed med et lille forbehold. Da jeg opsøgte Tætblomstret Trådspore i Norvestsjælland, fandt jeg ud af, at jeg havde overskredet en vis grænse ved at gå ind på en våd eng. Og en lodsejer angreb mig med gloser, der fortalte, at jeg havde forbrudt mig og forlystet mig i et privat område. Men det smukke indtryk af Tætblomstret Trådspore kunne ingen tage fra mig.

Min interesse for vilde planter fik jeg i sin tid fra min svigerfar, der var agronom. Og mit specifikke fokus på orkidéer opstod, da jeg for år tilbage skrev flere artikler om Niels Faurholdt, - den ene af forfatterne til "Danmarks vilde orkidéer".


Fruesko - Cypripedium calceolus

Per Thomassen ved en Mos-Gøgeurt.

Mos-Gøgerurt - Dactylorhiza majalis subsp. sphagnicola

Elsa Voldbjerg Sørensen viser engen med Purpur-Gøgeurt.

Purpur-Gøgeurt - Dactylorhiza majalis subsp. purpurella

Her viser Bjarne Nielsen et lifligt område med Thy-Gøgeurt. Privat foto

Klit-Gøgeurt - Dactylorhiza incarnata subsp. lobelii

Thy-Gøgeurt - Dactylorhiza majalis subsp. calcifugiens

Hjertebladet Fliglæbe - Neottia cordata

Mygblomst - Liparis loeselii (Anvist af Svend Linderström i Hornsherred)

======================================================================================================

Den ganske festlige scenografi til Puccini's opera, "Il trittico", - altså tre én-aktere i én opera. - Foto: Miklos Szabo


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------