NORDENFJORDS

      Fortryllende steder
      nord for Limfjorden


Jeg skulle bl.a. have været på ferietur til Søalperne nordøst for Nice - og havde købt en returbillet hos Lufthansa, men coronaen spærrede for flyafgang. I stedet har jeg besøgt Jylland flere gange - vel at mærke områder nord for Limfjorden. Og der er et hav af skønne steder i denne landsdel.
Jeg kan vel nok kaldes lidt af en nørd. Men på den facon lykkes det også at komme ud i nogle fortryllende afkroge. Jeg lader ikke mindst vilde orkidéer vise vejen. Man kunne også have ladet sig ledet af klassisk musik, som har stået for et bredt program nordenfjords.Østerild Plantage øst for Thisted er ganske charmerende og meget afveklsende, og en forsker ved universitetet i Aarhus har skaffet mig hen til et fuldstændig umuligt område i plantagen, et sumpet krat. Her fandt jeg til sidst en ganske ubetydelig lille orkidé, Koralrod. Men turen frem og tillbage i plantagen gav flotte vinkler.

I Hjardemål Klit ikke langt fra Østerild Plantage er det oplagt at tage en lang spadsertur. Så skal man blot lige huske at notere sig, hvor man er. Et par vandrende svende, som her på lag var på udkig efter orkidéen, Thy-Gøgeurt, gik helt vilde i stisystemet, og var langt væk fra deres parkerede bil. En venlig dame kørte dem tilbage til bilen.

Den spinkle lille orkidé, Koralrod.

Thy-Gøgeurt er helt unik og findes kun i Danmark - i Thy og Han Herred.

Hollandsk Hullæbe findes - boortset fra et enkelt fund på Rømø - i klitterne fra Harboøre Tange til Skagen. En varietet er Skagen-Hullæbe, som mangler det lille, hvide dryp under den gule dims i blomsten.

Rubjerg Knude er en mægtig klit med fyret, som i 2019 blev flyttet 70 meter ind i landet. Lige syd for Lønstrup - og vest for Hjørring. Og knuden har masser af besøgende. I plantagen syd for knuden, Rubjerg Plantage, er trængslen ikke så stor. Tværtimod. Men denne plantage er herlig, og efter turen gennem stierne mod vest når man de storartede klitter. Undervejs har man måske set den sjældne, Hollandsk Hullæbe , - og i hvert fald den smukke natur som helhed.

Nørlev Strands bølger nord for Lønstrup lægger i givet fald op til en dukkert. Og har man støvler med, er der grundlag for et lille svip forbi det våde kær nord for sommerhusbebyggelsen. Her kan man være heldig at møde den smukke Klit-Gøgeurt.
Øst for Hirtshals er der en bred strand, hvor biler har lov til at køre. Og på Uggerby Strand kan man sagtens parkere et sted og få det helt for sig selv. Så store er dimensionerne. Og søger man lidt ind i strandens bagland, er det også til at få øje på Purpur-Gøgeurt.

Klit-Gøgeurt findes kun mellem Hanstholm og Hirtshals - og er således meget sjælden.

Purpur-Gøgeurt her har en søster, som har stærkt plettede blade, Vendsyssel-Gøgeurt.

Lidt længere øst på dukker Tversted Plantage op. Man drejer ad Plantørvej mod Tversted Søerne, som tager sig flotte ud mellem plantagen og havet. På en flot solskinsdag kan man være tvunget til at skulle lede efter en p-plads. Og leder man tilstrækkelig længe, er det ikke umuligt at finde den lille orkidé, Knærod, - og den endnu mindre Hjertebladet Fliglæbe.

I et godt år er der en del Knærod at finde i Tversted Plantage.

Og så er der jo toppen af Danmark. Skagen. En tur ud på Grenen er nærmest et must. Syd for byen gives masser af chancer for skønne traveture i klitplantagen.

Skagen-Hullæbe


I Skagen Klitplantage kan man være heldig at finde Skagen-Hullæbe, som er endemisk - og i hele verden kun findes på Skagen Odde. Den kendes fra Hollandsk Hullæbe ved, at den ikke har noget klæbelegeme, der er en lille limkugle, som sætter sig fast på insekter, der besøger planterne, og således er Skagen-Hullæbe selvbestøvende.

Man skal have øjnene godt med for at finde den ret uanseelige Hjertebladet Fliglæbe.

Ved den sydlige del af Skagen Klitplantage her ud mod Hulsig Hede går der en vej ind mod vest til gode oplevelser.

Jeg bor stort set altid på Hjørring Kro, når jeg bevæger mig op dér nordenfjords. Kroen har måske ikke de mest luksiøse værelser - men alligevel, og en overnatning er ikke dyr. Og så spiser man overdådigt på Hjørring Kro. Spisekortet er relativt bredt, og der er den ene glimrende ret efter den anden. Dertil gode og ret billige vine. - Og personalet er ypperligt.
Har man storby-fornemmelser midt i det hele, er Hjørring en fin by at gå ombord i.

============================================================================================================