NATUREN - SKØNHED OG RIGDOM - V

NATUREN


 skønhed og rigdom


            Orkidéer V


For nogle år siden var jeg på en pressetur til Norge. Med var bl.a. en journalist fra Nordjyske Stifttidende, og han fortalte, at man i Rubjerg Plantage kunne finde store bestande af Hollandsk Hullæbe. Man skulle ikke parkere på den store p-plads ved fyret, som nu er flyttet ind i landet - men på en lille p-plads i plantagen syd for. Dér måtte jeg op.
Først kneb det lige med at finde hullæben, men så dukkede den op, og det gik stærkt.
Da jeg endnu endgang var tilbage i plantagen i 2018 og lå på langs for at fotografere, dukkede en mand op og spurgte til, hvad jeg foretog mig (det kunne han jo se), og hvem jeg var. Og han fortalte, at han, Thomas Retsloff , var skovfoged i Naturstyrelsen Vendsyssel med base i Skagen. Og så var det jo oplagt at spørge ham om hans kendskab til orkidéer og deres opholdssteder i Vendsyssel. Måske var det lige på og hårdt med henblik på at få åbnet for nogle hemmeligheder. Men beredvilligt oplyste han, at der i plantagen også kunne findes en lille bestand af Knærod.

Epipáctis helleboríne subsp. neerlandica

Man skal bemærke den lille, hvid kugle under det gule legeme i blomsten. Det er et klæbelegeme, som adskiller denne orkidé fra Skagen-Hullæbe.

                                              Hemmeligheden


Da Retsloff nu var i gang med gyldne udsagn, fik jeg tilmed at vide, at jeg ved Møllevej i Tversted Plantage kunne støde på Knærod og Hjertebladet Fliglæbe. Og min begejstring var til at føle på.
Så ville jeg til slut lige afæske, om Retsloff havde lyst til at røbe et findested med Skagen-Hullæbe - en stor, stor sjældenhed og endemisk for Danmark. Den findes altså ingen andre steder i verden. Han lovede at maile til mig med et kort over, hvor jeg i givet fald kunne spore Skagen-Hullæbe i Skagen Klitplantage.
I første omgang drog jeg videre til Tversted Plantage og fandt mange Knærod. Men ingen Hjertebladet Fliglæbe. Tilfældigt kom en skovmedarbejder kørende forbi, og jeg spurgte ham til hans viden om fliglæben. Og han meddelte, at han kendte et sted, som skovfogeden ikke vidste noget om. Og så sagde han: "Hop ind i bilen." Derpå kørte vi til det sted i plantagen, der hedder Hesteparkering, og lige i nærheden var der hundredevis af Hjertebladet Fliglæbe, en lillebitte orkidé.

Hjertebladet Fliglæbe (Neóttia cordáta)

                                 Skagen


I efteråret 2018 mailede Retsloff et kort til mig, og jeg glædede mig usigeligt til kalenderen ville vise slutningen af juli 2019. Og da tiden kom, spadserede jeg frem efter kortet. Men jeg gik en smule forkert. Til gengæld faldt jeg dermed over flere Skagen-Hullæbe på et indelukket sted, hvilket jeg fortalte Retsloff. Han havde været overalt i plantagen - men aldrig på det sted. Efterfølgende fandt jeg også stedet, som han havde udpeget. Desværre kom jeg nogle dage for sent, og orkidéerne var lidt for langt fremme i blomstringen. Og mange af dem viste sig også at være Hollandsk Hullæbe.
Det gik bedre i år, 2020, hvor jeg kom for tidligt i blomstringen - men vendte tilbage, da det passede fint med blomstringstiden.
Tilbage i 2018, en tør og varm sommer, var jeg i Rubjerg Plantage, hvor der ikke var mange Hollandsk Hullæbe. En stor del var visnet i utide. Jeg mødte to mænd, som gik og ledte efter den meget sjældne, Rød Hullæbe, som der findes nogle stykker af ved Møns Klint - og ellers kun nogle få i Rubjerg Plantage, og her gik jeg roligt rundt og så på Hollandsk Hullæbe i 2019, og pludselig stod jeg over for en - Rød Hullæbe. Til min helt store fornøjelse.

Knærod (Goodyéra répens)

Skagen-Hullæbe (Epipáctis helleboríne subsp. neerlandica var. rénzii)

Man skal bemærke, at der ikke er en lille, hvid kugle, et klæbelegeme, under den gule dims i blomsten, ligesom den mørklilla læbe er krøllet lidt sammen, hvilket adskiller Skagen-Hullæbe fra Hollandsk Hullæbe.

============================================================================================================

Rød Hullæbe (Epipáctis atrorúbens)