NATUREN - SKØNHED OG RIGDOM - IV

            NATUREN


                         skønhed og rigdom


                                       Orkidéer IV


En orkidé, jeg havde til gode at se, var Tætblomstret Trådspore, som min supervisor, Svend Aage Linderström, havde set i et kær tilbage i 2013. Nu var vi fremme i 2018. Og Linderström mailede, at jeg skulle køre til den beskedne landsby, Løserup, på Tuse Næs nord for Holbæk. Jeg kunne parkere ved gadekæret og gå mod øst ad en vej ind til en gård og fortsætte til venstre forbi gården og ad en markvej ned til kæret.
Den 6. juli drog jeg afsted fra Møn og nåede frem til Løserup, og lidt senere stod jeg ved ca. 120 Tætblomstret Trådspore. Nogle kreaturer på stedet forsøgte at genere mig, mens jeg lå og fotograferede, og så dukkede en mand op og oplyste, at han ejede kreaturerne - men havde lejet sig ind på engen, og han spurgte, om jeg havde fået lov til at være i området. Jeg svarede, at jeg gik ud fra, at mit ophold var lovligt - men at jeg ikke specielt havde fået lov.
"Så tror jeg, du må gå tilbage. Ejeren vil ikke bryde sig om, at du er her," sagde manden.
Jeg lovede at gå tilbage til gården, jeg havde passeret, og melde mig til ejeren, hvilket jeg gjorde. Og det var fruen på gården, jeg mødte. Og hun oplyste, at hendes mand ville blive rasende, hvis han kendte til min færden. Hun meddelte, at nogle botanikere havde været forbi uden at spørge om tilladelse, og hendes man var blevet meget vred. Jeg undskyldte.
Heldigvis havde jeg fået nogle gode optagelser i kameraet. Og Linderström kunne senere fortælle, at en person, som ville se Tætblomstret Trådspore, var blevet truet med et skydevåben af gårdejeren.


Ny oplevelse


I foråret 2019 sendte jeg et brev med min mail-adresse til gårdejeren og bad om tilladelse til at besøge hans eng - og at jeg ville kvittere med at aflevere nogle gode flasker rødvin som tak. Men jeg hørte aldrig noget. Og så besluttede jeg at ville opsøge orkidéerne syd fra - uden at benytte gårdejerens markvej. Og den 7. juli 2019 parkerede jeg på en lille vej i området kaldet Minkemark. Men vejen frem til engen var meget vanskelig. Jeg kom dog forbi alle forhindringerne og noterede 290 Tætblomstret Trådspore.
På vej tilbage til bilen trådte jeg forkert og faldt i en dyb grøft. Jeg beskadigede min venstre hånd og kunne kun styre bilen med højre hånd. Dagen efter konstaterede min læge, at jeg havde brækket håndleddet - og skulle have gips på i fem uger, og lægen morede sig over, hvordan jeg havde pådraget mig bruddet. Men hvad gør man ikke for at opsøge en sjælden orkidé.

Tætblomstret Trådspore (Gymnadénia

conopséa subsp. densiflóra)

============================================================================================================