NATUREN - SKØNHED OG RIGDOM - III

Mygblomst (Lipáris loéselii)

Hjertelæbe (Hammerbya paludósa)

                NATUREN


                                 skønhed og rigdom


                                                  Orkidéer III


Da jeg omkring 2017 blev enig med mig selv om, at nu skulle mine gøremål fra ca. 15. april til ca. 15. august fuldstændig være helliget vilde, danske orkidéer, havde jeg en vis base. Med bopæl i Stege på Møn var der på øen adgang til rundt regnet 37 procent af de 47 danske orkidéer. Men så var der jo alle de andre. Det gjaldt om et godt netværk, og hvordan får man sådan et?


Netværk


På nettet kunne man koble sig ind på fugleognatur, som i dag hedder Naturbasen. Hertil leverede jeg diverse plantefund, og så erfarede jeg, at Svend Aage Linderström havde (har) en stor og omfattende viden om vilde planter - ikke mindst orkidéer. Han kunne sagtens have holdt mund. Men han viste sig at være meget venlig - og havde intet mod at fortælle om gode findesteder, og samtidig holdt jeg kortene tæt ind til kroppen. Ham er jeg yderst taknemmelig for at have mødt på nettet - men har aldrig set ham. Og heldigvis har jeg også kunnet oplyse ham om mine store oplevelser i specielle områder.
Linderström ledte mig bl.a. til Mygblomst ved Skuldelev Strand.
En ung studerende, Andreas Boe, var så venlig i 2017 at fortælle mig telefonisk, hvor jeg kunne finde Hjertelæbe på Rømø. Det er en ganske spinkel plante, som meget let forsvinder i en bevoksning. Jeg så 12 ved Småfolksvej, to i 2018, en i 2019 - og ingen i 2020. Jeg har også set denne orkidé i Horreby Lyng på Falster.

Thy-Gøgeurt (Dactylorhíza majalis subsp. calcifugiens)

 Helt store sjældenheder


I mit netværk optræder også Bjarne Nielsen fra Aalborg. Han har været en glimrende ledsager ved mine orkidébesøg i Nordjylland.
Den store og yderst sjældne Fruesko har været kendt siden 1884 på et voksested i Bjerge Skov i Buderupholm Skovdistrikt i Østhimmerland, hvor den er hegnet ind. For ca. 50 år siden blev der fundet enkelte eksemplarer nogle kilometer fra Bjerge Skov, og nu er denne (hemmelige) bestand vokset kraftigt. Bjarne Nielsen kendte imidlertid den "nye" lokalitet og var så venlig at vise den frem i 2018. En særdeles skøn oplevelse.
Lidt længere henne i 2018 kunne Bjarne Nielsen pr. telefon fortælle mig, at han sammen med sin svoger, Per Taudal Poulsen, der ved alt om orkidér, var faret vild i Hjardemål Klit i Han Herred. Undervejs havde de set en del af den hvide, Thy-Gøgeurt, der kun findes ved Vigså Bugt og er endemisk for Danmark - og altså ikke findes andre steder i verden.
Jeg ville ualmindeligt gerne nyde synet af Thy-Gøgeurt, og Bjarne Nielsen førte mig telefonisk frem til et øde område, hvor jeg i første omgang ikke så nogen orkidéer, men pludselig gik der hul på bylden. Herligt!

Fruesko (Cypripédium calceólus)

============================================================================================================