NATUREN - rigdom og skønhed - I

NATUREN

 rigdom og skønhed


             Orkidéer  I


For mange, mange år siden gik jeg ofte tur med min afdøde tidligere svigerfar, agronom Hans Jørgen Petersen, fra Karise. Han gik og sparkede til ukrudtsplanterne og sagde f.eks.: "Nå, står den også her." Og så nævnte han navnet på planten. Han kendte alle de ukrudtsplanter, vi passerede. Men ville allerhelst betegne dem som vilde planter. Efterhånden lærte jeg nogle plantenavne at kende, og jeg blev faktisk grebet af botanikken.
På et tidspunkt tog Hans Jørgen mig med til Allindelille Fredskov nord for Ringsted på Midtsjælland, - Københavns Universitets ejendom. Skoven hviler på en bund med megen kalk, og det er der mange - også mere sjældne vilde planter, der elsker at gro i. Og i skoven stødte vi på en Rød Skovlilje, som jeg plukkede for at tage den med hjem med hensigt på at presse den til det herbarium, jeg var ved at etablere.
I virkeligheden var (er) det forbudt at plukke planter i fredsskoven, og så var det også en sjælden plante, jeg havde tilegnet mig. Og man skal jo samtidig tænke på, at pressede planter bliver brune og skøre - og dermed kedelige. Jeg fik dårlig samvittighed, og fra da af begyndte jeg at fotografere de vilde planter. Og det er med tiden blevet til ca. 3.000 dias med vilde, danske planter. Plus hundredevis af farvefotos af vilde planter fra Alperne og Pyrenæerne.


Tilbage i Allindelille


Hans Jørgen tog mig også med til Møns Klinteskov og omegn med masser af kalk-elskende planter.
Nogle år senere var jeg tilbage i Allindelille Fredskov sammen med min ældste søn for at lede efter orkidéen, Flueblomst. Den er yderst sjælden, og i Danmark findes den kun i fredskoven, fåtallig. Og Flueblomst har en meget specialiseret bestøvningsbiologi. Uerfarne hanhvepse, en art gravehvepse, søger efter hunhvepse. Hvis de ikke finder nogen, kan de lade sig lokke af Flueblomst, som har hunhvepse-lignende duftstoffer. Så sætter hanhvepsen sig på blomsten for at parre sig med den, og så får den støvkøller med sig og kan afsætte dem på en anden Flueblomst.
Jeg fandt ingen Flueblomst, og vi var på vej hjem, da sønnen lige foretog en afstikker ind i noget krat og pludselig spurgte: "Far, hvad er det her?". Og minsandten. Han havde fundet en Flueblomst. Et stort øjeblik i mit blomsterliv.

Rød Skovlilje (Cephalanthéra rubra)

Flueblomst (Óphrys insectiféra)

============================================================================================================