NØDDEKNÆKKEREN - BALLET      Det   Kgl. Teaters opsætning af balletten, "Nøddeknækkeren.     Sukkermad med

          Nutella på


Det er sukkerstads til overflod. Og ganske smukt. Det Kgl. Teaters opsætning af balletten, "Nøddeknækkeren". På Gl. Scene. Og den er gangbar hvert år ved juletid.
 "Nøddeknækkeren" er bygget over Hoffmanns fortælling, "Nussknacker" und Mausekönig". Et senromatisk værk, hvor spændinger og uhygge er blevet til hygge, fantasi og eventyr i et velstående borgerhjem.
Den franske koreograf, Marius Petipa (1818-1910), bestilte musik til balletten hos Tjajkovskij og udarbejdede selv en libretto, men da han blev syg, overlod han arbejdet med at udarbejde koreografien til sin 2. balletmester, Lev Ivanov.
"Nødeknækkeren" er jo populær over hele verdenen, og den forekommer i flere forskellige versioner. På Det Kgl. er det George Balanchines version, der bliver fremført, og den har vundet store sejre i bl.a. USA. Han lærte balletten at kende i sin barndom i Skt. Petersborg, og han har specielt fokuseret på at "Nøddeknækkeren" ned i børnehøjde. Og barnesindet, som også voksne kan være i besiddelse af, får flødeskum og julegodter, uden at det hele bliver besværligt at tilegne sig.
I første akt er der ikke megen dans - men juleri i lange baner. I anden akt går det løs med dansetrinene. Det Kgl. Teaters balletskole har noget skønt og umiddelbart at byde på. Og man oplever Polkastænger, Engle og Mor Mangebørns børn, og i de voksnes rækker er der strålende udfoldelser - da jeg så balletten - af Kizzy Matiakis som Sukkerfeen og Jonathan Chmelensky som Sukkerfeens kavalér. Og Holly Dorger var helt på toppen som Dugdråbe.
Og igen. De farverige kostumer og den bolche-enorme scenografi når nærmest en vanvittig højde.
I dette repremiere-regi havde Christian Øland og Copenhagen Phil aldeles godt fat om musikken som rungede skønt i den søde øregang.
---


******


---


FAKTA
Det Kgl. Teater, Gl. Scene. "Nøddeknækkeren". Musik: Tjajkovskij. Koreografi: George Balanchine. Scenografi og kostumer: Anthony Ward. Iscenesættelse: Sorella Englund, Nikolaj Hübbe, Jean-Lucien Massot og Claire Still. Instruktørassistenter: Rose Gad og Ann Kolvig. Lysdesign: Anders Poll. - Spilles også 6., 7., 8., 11., 12., 13., 14., 15., 18., 19., 20., 21. og 22. december.


Børn har meget at bestille i "Nøddeknækkeren" - og i de smukkeste kostumer. Foto: Henrik Stenberg

Sukkerfeen og hendes partner i et vidunderligt indslag.

Foto: Henrik Stenberg

=======================================================================================================

Børnene har meget at gøre hos Balanchine.

Foto: Henrik Stenberg