MED LUPPEN OVER ØSTEUROPÆISKE BYER

MED LUPPEN OVER ØSTEUROPÆISKE BYER

ANMELDELSE: Rejseforfatteren, Jørn Ørnstrup, er i sin reporter-uniform en yderst troværdig skikkelse og ansvarsfuld forvalter af det stof, som glider forbi hans nethinde. Intet undslipper den lup, han har lagt over spændende byer i Østeuropa. Det gælder Gdansk, Warzawa, Poznan, Wroclaw, Kraków, Prag, Bratislava, Budapest, Bukarest, Tirana og Ljubljana. Hertil indtryk fra Donaus bredder. Beskrevet i bogen, "Ned gennem Østeuropa" - med undertitlen, "En kulturhistorisk og politisk rejse gennem syv lande".

Jørn Ørnstrup tegner sine portrætter af byerne med blød pensel. Hvor lejligheden byder sig, går han i dybden med historiske vinkler, der har fylde og format. Og så krydres der med politisk appendix og fintslebne passager, hvor Ørnstrup i flere tilfælde fælder dom - men trods alt vil undlade at tage stilling og bløder op med udsagn som "tænker jeg".

Ørnstrup kæler for byerne. Han finder guldkorn i mange kroge. Og han udnævner ingen som sin mest foretrukne. Som læser kan man sagtens blive betaget af både den ene og den anden by. Og dog ....... Der opstår selvfølgelig en prioriteret begejstring, så man i givet fald ved, hvor der skal lægges ud ved næste rejse. Der kan jo både prioriteres efter de historiske aftryk, der er sat i en by - men også i relation til direkte seværdigheder.


For mange mennesker er det interessant at sidde og studere mennesker. Det optager bestemt også Ørnstrup. Og det sker ofte på en café. Han elsker caféer og restauranter, kaffe og kager. Og de folk, han beskuer, får næsten altid en kortfattet beskrivelse, så man ved, om konen er rank, rødhåret eller rundrygget.

Overordnet - som antydet - er Ørnstrup engageret i sine byer. Man mærker ligesom en underliggende, følelsesmæssig intensitet over for de valg, han har gjort.

På mange sider benyttes vendingen, "få øje på". Og forfatteren får naturligvis øje på alt det, han passerer. Når han således bliver specifik f.eks. med hensyn til en bygning, han øjner, er det uden tvivl, fordi han gerne vil trække læseren med helt ind i by-besøget.  - Han har også forkærlighed for at beskrive en situation, hvor han færdes med "at slentre". Vist ikke forstået som at daske - men mere promenere, trave, spadsere ....

Et Europa-kort med de pågældende byer ville have givet en behagelig oversigt.

Overordnet skriver Ørnstrup i en tone, der virker ubesværet og tillidsvækkende.

---


FAKTA


JØRN ØRNSTRUP."Ned gennem Østeuropa". Forlaget mellemgaard. Bogen er set til priser fra lidt over 100 kr. til mere end 200 kr..

=====================================================================================================


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------