LA TRAVIATA - 10.O1.23

      Operaen, Holmen: Repremiere på Verdis "La traviata"


   Når døden kommer snigendeANMELDELSE: Tuberkulose er en infektionssygdom forårsaget af bakterien, Mycobacterium Tuberculosis. Bakterien slår sig fortrinsvis ned i lungerne, men kan sætte sig i alle organer, inklusive knogler og lymfeknuder. Hyppigst udvikler man lungetuberkulose, men bakterierne kan også spredes med blodet, og sygdommen kan opstå i andre organer. I dag vil patienter med tuberkulose kunne helbredes. Men dér i 1850'erne, hvor Violetta Valéry, luksus-luderen, ramtes af tuberkulose, var sygdommen nærmest ensbetydende med, at døden kom snigende. Det havde måske været mest oplagt, at hun var død af en kønssygdom.


Succesraten


Violtta Valéry er hovedpersonen i Giuseppe Verdis fortryllende opera, "La traviata". Og en opsætning står og falder i høj grad med denne rolle. En prøveklud er arien fra slutningen af 1. akt, "Follie! Follie! Delirio vano è questo! - Sempre libera", - en vanskelig sag med en del koleratur. Og med sangkanoner, som mestrer og har mestret partiet, blandt andet Ileana Cotrubas (den allerbedste), Maria Callas, Renata Scotto og Joan Sutherland, er det den reneste fornøjelse at lytte til - også det umulige høje E til slut i 1. akt. Det Kgl. Teater har haft specialister i partiet gennem de ikke mindre end 325 gange, som teatret har haft operaen på plakaten gennem årene. Men seneste skud på Violetta-holdet i det kongelige, armenieren, Anush Hovhannisyan, er ikke supergod - men trods alt en tak bedre end Gisela Stille, som jeg lyttede til ved sidste repremiere - og som også er på plakaten denne gang, hvor hun deler rollen med Hovhannisyan.
 Omgivelserne væltes ikke af Hovhannisyans udstråling, og i dramaet fungerer hun ikke optimalt. At hun ikke nåede E'et skyldes måske frygt for at fejle. For år tilbage gjorde den overlegne amerikanske sopran, Renée Fleming, et mislykket forsøg på at nå op i højden. Og at Cotrubas klarede E'et, var uden tvivl, fordi diriegenten, Carlos Kleiber, stillede store krav og inspirede sine sangere, hvilket kan høres på den cd, hvor Cotrubas er Violetta og Placido Domingo optræder i partiet som Alfredo.
Hvorfor nu så megen snak om et E? Jo, - fordi det ligesom viser sopranens format!


Scoopet


Matteo Lippi er et scoop som Alfredo Germont, der leverer sin kærlighed til Violetta, og hun returnerer vibrationerne. Han tackler sin rolle varmt og klart på et højt niveau.
 Alfredos far, Giorgio Germont, som misbilliger sønnens forhold til kurtisanen, blev sunget af barytonen, Palle Knudsen, som havde rollen fuldstændig under kontrol, udadvendt og selvsikker. At Knudsen så kunne være en nogenlunde jævnaldrende bror til Lippi er noget andet.
 Og så er det gentagelse på gentagelse at nævne, hvorledes opera-koret stort set altid fremtræder pletfrit. Intet mindre.
 Dirigenten, Sesto Quatrini, høstede et par gange nogle skæve indsatser fra orkestergraven, men ellers slap han helskindet og nærværende fra forestillingen.
Scenografien giver en glimrende opbakning til spillet på scenen. Men hvorfor der ikke var en seng på scenen til den dødssyge Violettas endeligt - men bare en stol - kunne godt være lidt vanskeligt at greje.


---


******


---


FAKTA


Det Kgl. Teater. Operaen, Holmen. Giuseppe Verdis opera, "La traviata", uropført 6. marts 1853 i Venedig. Musikalsk ledelse: Sesto Quatrini. Iscenesættelse: Davis Radok ved Line Kroman. Scenograf: Lars-Åke Thessman. Kostumedesign: Ann-Mari Anttila. Lysdesdign: Hans-Åke Sjöquist. Koreograf: Håkan Mayer ved Lina Räftegård.
Alternerende besætning: Musikalsk ledelse: Sesto Quatrini/Paolo Carignani. Violetta Valéry: Anush Hovhannisyan/Gisela Stille. Alfredo Germont: Matteo Lippi/Jacob Skov Andersen/Gert Henning-Jensen. Giorgio Germont: Palle Knudsen/David Kempster
Spilles også: 13., 15., 18., 21., 24. og 27. januar, 1., 4. og 7. februar, 27. april, 3., 9., 18. og 30. maj samt 3. juni.

Til bal hos Flora Bervoix. Foto: Miklos Szabo

============================================================================================================

Violetta (Anush Hovhannisyan) er død. Her med Alfredo (Matteo Lippi i blå jakke), Giorgio Germont (Palle Knudsen i frakke) og bagved Doktor Grenvil (Morten Staugaard). Foto: Miklos Szabo