LA TRAVIATA - 17.01.20

"La traviata". Festen hos Violettas veninde, Flora. Foto: Miklos Szabo

 Operaen, Holmen: Repremiere på Verdis "La traviata".Når døden kommer snigendeANMELDELSE: Tuberkulose er en infektionssygdom forårsaget af bakterien, Mycobacterium Tuberculosis. Bakterien slår sig fortrinsvis ned i lungerne, men kan sætte sig i alle organer, inklusive knogler og lymfeknuder. Hyppigst udvikler man lungetuberkulose, men bakterierne kan også spredes med blodet, og sygdommen kan opstå i andre organer. I dag vil patienter med tuberkulose kunne helbredes. Men dér i 1850'erne, hvor Violetta Valéry, luksus-luderen, ramtes af tuberkulose, var sygdommen nærmest ensbetydende med, at døden kom snigende. Det havde måske været mest oplagt, at hun var død af en kønssygdom.


PRØVEKLUDEN


Violtta Valéry er hovedpersonen i Giuseppe Verdis fortryllende opera, "La traviata". Og en opsætning står og falder med denne rolle. En prøveklud er arien fra slutningen af 1. akt, "Follie! Follie! Delirio vano è questo! - Sempre libera", - en vanskelig sag med en del koleratur. Og med sangkanoner, som mestrer og har mestret partiet, bl.a. Ileana Cotrubas (den allerbedste), Maria Callas, Renata Scotto og Joan Sutherland, er det den reneste fornøjelse at lytte til - også det umulige høje E til slut. Det Kgl. Teater har haft specialister i partiet gennem de ikke mindre end 321 gange, som teatret har haft operaen på plakaten gennem årene. Men seneste skud på Violetta-holdet i det kongelige, Gisela Stille, er ikke overbevisende. Når det virkelig gælder, er hun noget kantet i stemmen - dog uden at falde igennem. Hendes udstråling vælter ikkke omgivelserne, men i dramaet fungerer hun fint.


SCOOPET


Et scoop er derimod Francesco Castoro som Alfredo Germont, der modtager Violettas kærlighed og returnerer vibrationerne. Han tackler sin rolle varmt og klart - og med stort format. Og Alfredos far, Giorgio Germont, som misbilliger sønnens forhold til kurtisanen - og sunget af David Kempster, klarer sig pænt og gennemsnitligt.
Og så er det gentagelse på gentagelse at nævne, hvorledes opera-koret stort set altid fremtræder pletfrit. Intet mindre.
Dirigenten høstede et par gange nogle skæve indsatser fra orkestergraven, men ellers slap han helskindet og nærværende fra forestillingen.
Scenografien giver en glimrende opbakning til spillet på scenen.


---


******


---


FAKTA


Det Kgl. Teater. Operaen, Holmen. Giuseppe Verdis opera, "La traviata", uropført 6. marts 1853 i Venedig. Musikalsk ledelse: Richard Farnes. Iscenesættelse: Davis Radok ved Natascha Metherell. Scenograf: Lars-Åke Thessman. Kostumedesign: Ann-Mari Anttila. Lysdesdign: Hans-Åke Sjöquist. Koreograf: Håkan Mayer ved Lina Räftegård.
Alternerende besætning: Violetta Valéry: Gisela Stille/Francesca Dotto. Alfredo Germont: Francesco Castoro/Matteo Lippi
Spilles også: 24. april, 3., 6., 9., 15., 19. og 22. maj samt 3. og 7. juni.


Violetta og Alfredo står - ligesom omgivelserne over for mørke udsigter.

Foto: Miklos Szabo

============================================================================================================