LÆNGSLERNES LAND - PORTUGAL


       Evigt forelsket i en
         gammel kæresteANMELDELSE: Man kan begære et land med hud og hår. Ikke kun med maven - men fuldt og helt med hjertet. Sådan har forfatteren og rejseskribenten, Jørn Ørnstrup, det med Portugal! Og det er der kommet en bog ud af fra denne forfatters hånd: "Længslernes land. En kulturhistorisk rejse ned gennem Portugal".
 Nu ligger landet jo sådan, at hvis man evner besøgsmålets sprog, så har man kompetencerne til at nå langt ind i stedets sjæl. Selv har jeg haft stor fornøjelse af at rejse i Tyskland, selv om mit tyske måske ikke kunne klare en 9. klasses prøve - men alligevel. Anderledes er det med Jørn Ørnstrups portugisiske gloser, som er langt mere end en halvkvædet vise. Han mestrer sproget og kan lytte, føre samtaler og læse aviser på portugisisk facon. Og det bærer hans rejsebeskrivelse i høj grad præg af.
 Igen og igen fremfører Ørnstrup portugisiske sætninger og ord og oversætter dem i samme åndedrag. Hvis jeg læste en dansk bog om München og hele tiden blev udsat for tyske sætninger, ville det være unaturligt og et minus, men i kulturportrættet af Portugal kommer man ligesom ind under huden på landet på grund af forfatterens ligefremme grundighed ved at nævne lokaliteter, dagligdag, måltider m.m. ud fra de sproglige, portugisiske vinkler. Og således får læseren raffineret adgang til landets "skelet".


Engang .....


Portugal var engang verdens største kolonimagt. Og det dér med "engang" er jo en historisk betegnelse, som langt ad vejen godt kunne være en under-overskrift for "Længslernes land". For Ørnstrup dykker på udstrakt plan i den portugisiske histrorie - og politik. Og han er meget minutiøs i mange af beskrivelserne. Vrangen vendes så at sige ud i flere sekvenser.
 Man kan købe diverse rejsebøger, som f.eks. "Turen går til .....". Og i rejsebogs-eksemplaret, hvor det gælder Portugal, kommer man rundt om mange destinationer. Men et indeligt manuskript når man vel nok bedst med Jørn Ørnstrups "Længslernes land". Denne betegnelse har i flere år været benytttet om Danmarks vestlige hjørne, Thy. Men for Ørnstrup gælder det hans eget hudflettende forhold til Portugal - og ikke mindst hovedstaden, Lissabon. En gammel kæreste, som han er evigt forelsket i. Og hans bog kan snildt og ubesværet benyttes som rejselekture.
 Undervejs i fortællingerne støder man hist og pist på floskel-betonede udtryk, men overordnet serveres der medrivende beskrivelser udført med intens musikalitet, elegant og driftsikkert. Med en utrættelig ildhu, som aldrig går op i limningen.
 Og så skal det lige med, at Ørnstrup holder meget af at køre med tog til sine udflugtsmål. Man skal afsætte omkring 40 timer til en togtur fra København til Lissabon. Mens det tager lidt over 3,5 timer med direkte fly. Men til forskel er der jo også, at skyer ligner skyer, mens der ligger gode udsigter i de lande, som passeres på en togrejse.

 Bogen er udgivet på Forlaget mellemgaard.

============================================================================================================