KIEL

                         Kiel: Inden for rækkevidde


NÆRLIGGENDE INDKØBSMEKKADen nordtyske by, Kiel, ligger stort set lige henne om hjørnet. Med bil via Sønderjylland eller Rødbyhavn-Puttgarden. Men også med tog via Lübeck eller Flensburg. Togbilletterne er ikke kostbare, og det er nemt at finde et billigt hotel i Kiel - eller et lidt mere luksiøst, som heller ikke er voldsomt dyrt.

Og hvad skal man så med Kiel? Ja, - for at gå lige på og hårdt er det især en shopping-by med mange muligheder. Et stormagasin, Karstadt, et stort indkøbscenter, butiksarkaden Sophienhof, en lang gågade med masser af tilbud. Og fine muligheder for at spise - også til overkommelige priser.

Umiddelbart er Kiel overordnet ikke en køn by. Den virker lidt rodet. Men man kan dog godt finde nogle steder, som virker arkitektonisk spændende. Og i hvert fald er det en praktisk by.

Bomber faldt i stride strømme under 2. verdenskrig. Men der gik ikke mange år derefter, før der var ryddet op - og ramte bygninger genopført.

Kiel er en færgeby af visse dimensioner. Der er forbindelse med mægtige færger til Göteborg og Oslo. I øvrigt er der turbåde, som sejler rundt i havnen og bugten i de varme måneder.


Kiel har sine "huller", hvor man kan slå sig ned og nyde forkosten - eller en kop kaffe.

Færgertrafik sætter præget på Kiels havn, - her færgen fra Oslo.

Man oplever en vis stil over Rathausplatz (Rådhuspladsen), hvor der er styr på arkitekturen.

By- og skibsfartsmuseet, Fischhallle. En særpræget bygning ved havnen.

De meget spraglede bygningsformer i Kiel rummer også et casino.

Moses med de 10 bud understøtter prædikestolen i St. Nicolai-Kirche ved Alter Markt.

Ligesom i mange andre tyske byer tigges der også i Kiel - på flere niveauer. Her arbejdes der trods alt for en skilling. En mand skaber en hund - i sand.

Europaplatz foran Sparkassen Arena er begunstiget af en lidt tvivlsom kunstnerisk udformning.

             Kulturelle vinkler

     


Uanset grunden til, at man har valgt Kiel til en udflugt/ferie, må det understreges, at der rent kulturelt er en del at komme efter.

Diverse museer vil kunne efterkomme nogle ønsker, og i Kunsthalle er der megen god kunst at komme efter.

Kieler Kloster var begyndelsen til Kiel, da grev Adolf IV i 1233 grundlagde byen med sit Franziskanerkloster. På det seneste er klosteret tilført en klokkespil, som kan høres flere gange dagligt.

Kiel har et mægtigt halkompleks, Sparkassen Arena, hvor der bl.a. er koncerter og shows. Men stedet er bestemt også kendt for hjemmekampe med håndboldklubben, THW Kiel, der er den tyske håndboldklub, som har vundet flest mesterskaber inden for herrehåndbold - og som også lige for tiden tæller flere danske spillere.

Opera og ballet m.m. kan man opnå i Opernhaus, hvor det måske ikke er verdensnavne, der er på plakaten. Men bestemt habile kræfter. Og f.eks. har operahuset et fint bud på Verdis "Rigoletto". Og så er der en mægtig opfindsom udgave af balletten, "Coppélia", med den smægtende musik af Léo Delibes.


Dukken, Coppèlia, her i skikkelse af den formidable Marina Kadyrkulova - sammen med dukkemageren, Coppélius.

Opernhaus tager sig godt ud i et af Kiels grønne områder.

                       Oplevelser i Slesvig-Holsten


Hvis man gerne vil have kultur-oplevelser ud over Kiel er der meget forskelligt at hente i del-området, Slesvig-Holsten. Det vil være en god idé at hente det omfattende kulturhefte, "Kulturoplevelser i Slesvig-Holsten".

Et vægtigt forslag til en storslået oplevelse må bl.a. være udstillingen, "Nolde i Flensborg", fra 25. november til 30 december 2017.

Kunstneren Emil Noldes kunstneriske vej indledtes i Flensborg i 1864. Udstillingen viser hans forbindelse til Flensborg Museum. Omtrent 50 genfundne breve giver et indblik i hans forhold til museet. Og der kan opleves ca. 70 malerier, akvareller og grafikker.

Emil Noldes "Gård i marsken ved Seebüll", - akvarel.

=========================================================================================================
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------