En vidunderlig skov
En by i de vestlige Alper i Frankrig hedder Villard-de-Lans. Og byen markedsfører sig med: Villard-de-Lans - tout vert tout blanc. Altså byen, der er grøn og hvid. Grøn om sommeren - hvid om vinteren. Allindelille Fredskov nord for Ringsted er grøn og hvid på samme tid om sommeren. Den grønne skov og den hvide skovbund.
Allindelille Fredskov er botanisk set aldeles interessant, fordi den ligger på en flade af skrivekridt, der flere steder når helt op til jordoverfladen, hvilket er betingelsen for den sjældne flora.
Kong Frederik den 2. gav i 1561 skoven til Københavns Universitet sammen med de tilhørende ti gårde og marker, som skulle tjene til "studenternes underhold" - altså fornødenheder. Universitetet passede godt på skoven, indtil den i 2011 blev sat til salg. Danmarks Naturfredningsforening købte skoven og overdrog den til Danmarks Naturfond.
Knælæbe
Onsdag, den 28. juli, lidt før kl. 15 ringede en af mine bekendte, Jørn Wegener fra Stenlille, og -spurgte, om jeg stod op. "Ja," svarede jeg. "Så sæt dig ned," meddelte Jørn. Og så fortalte han, at han i Allindelille Fredskov havde fundet en Knælæbe. Intet mindre!
- Vil du se den? spurgte Jørn
Se den? Der var intet i verden, jeg hellere ville!
Jeg var ved at pakke, fordi jeg midt i den følgende nat skulle sætte kursen mod Nordjylland, hvor jeg havde en aftale næste formiddag med henblik på at finde frem til orkidéen, Skagen-Hullæbe.
Jeg aftalte med Jørn om straks at køre mod p-pladsen ved Haraldsted Forsamlingshus, der ligger i skoven. Og 16.30 var jeg fremme. Efter ca. 400 meters gang ind i skoven, nåede vi vidunderet blandt visne blade.
Sagen er den, at Knælæbe langt fra er fremme og blomstrer hvert år. Faktisk er den kun set i Allindelille Fredskov i 1947 og derefter i 1948, 1949, 1963, 1985, 1986, 2000 og 2006 og Møns Klinteskov i 1948 og 1976. Altså gik der 15 år efter 2006, før Jørn Wegener fandt den tirsdag, den 27. juli. Og det rygtedes hurtigt blandt botanikere, - professionelle og amatører.
Allindelille Fredskov er også kendt for den meget sjældne, lille orkidé, Flueblomst, som i Danmark kun kendes fra denne skov. Skoven rummer ligeledes de tre skovliljer, orkidéer, - den meget sjældne Sværd-Skovlilje og meget sjældne Rød Skovlilje samt den sjældne Hvidgul Skovlilje.
Således en vidunderlig skov!
============================================================================================================