Davids Samling

Davids fantastiske samling


Islamisk kunst i Davids Samling, Kroprinsessegade 30, København


Mange kender sikkert ikke Davids Samling. For dem er der en oplagt mulighed til at blive benovet ud over alle grænser.

På de øverste etager i samlingen er der islamisk kunst, som trodser enhver beskrivelse. Hentet til Danmark af Christian Ludvig David (1878-1960).

David havde en tyk tegnebog på grund af en stor arv. Og han var som jurist også engageret i diverse gøremål, som forøgede formuen. Mange af pengene brugte han på rejser - og ikke mindst som betaling for kunstværker på et ganske overordnet plan. Han sikrede sig bl.a. en mægtig islamisk samling, som dækker kunst fra islams opståen i det syvende århundrede til omkring 1850 -  fra datidens mægtige islamiske kulturområde fra Spanien i vest til Indien i øst.

Kunsten er i høj grad brugsgenstande. Den ene genstand mere imponerende end den anden.

De virkemidler, man havde førhen, var beskedne. Men der var fænomenale kunstnere, som helt ned i de mindste detaljer mestrede at fremstille - det være sig stof, glas, skåle, metalkander - ja stort set alle elementer til dagligt brug. Kunst på det optimale plan. Præcist og medrivende. Gribende og delikat.

Man kan slet ikke rumme de islamiske indtryk på én gang. Og man må tilbage en anden gang - også for at få det hele med - nemlig de øvrige samlinger i huset. En ældre europæisk samling og en nyere dansk samling med kunst fra guldalderen og bl.a. store danske malere.

I 1945 besluttede David at bevare samlingerne for eftertiden i et offentligt tilgængeligt museum - drevet af en fond, som også har formået at øge antallet af kunstværker i samlingerne.


FAKTA


Davids Samling, Kronprinsessegade 30, København:: Åbningstider: Tirsdag-søndag kl. 10-17 - onsdag til kl. 21. Mandag lukket. Gratis adgang.Ved stor snedighed kunne man også i gamle, islamiske dage mikse sig frem til f.eks. storartede farve-sammensætninger.

Formfuldendt kunst er overskriften i

Davids Samling.

======================================================================================================


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------