Barcelonnette blandt alpetoppe

Fransk centrum for oplevelser i Alperne
BARCELONNETTE: En lille provinsby, hvorfra der er kort vej til fem forskellige bjergtoppe.Hvis man gerne vil udforske Alperne oppe i højden - uden af komme op via en bjerglift - men ved at køre i bil til alpetoppene, så er Barcelonnette i det sydøstlige Frankrig et mægtig godt udgangspunkt.

Fra Danmark kommer lettest til Barcelonnette i bil via Schweiz, - Basel, Bern og Genéve. Fra Puttgarden over Frankfurt a. Main er der 1.534 km.. Når man er inde i Frankrig ved Genéve, følges motorvejen til Grenoble, og her fra er der landevej over Gap til Barcelonnette, og det tager lidt tid.

Ved ankomsten til Barcelonnette er det værd at gå ind på turistkontoret, hvor man har glimrende kort, der viser vejen til bjergene. Barcelonnette lægger i Ubaye-dalen - med navn efter dalens flod. Og man kan spørge efter kortet, "Incon Tour Nables" eller "Carte de l'Ubaye" - eller "Tout est permis sauf l'Ennui".


Fem stærke ruter fra Barcelonnette


En rute går til Col d'Allos i 2.250 meters højde. Lidt højere op kommer man ad vejen til Col de la Cayolle, 2.326 meter. Og endnu højere ligger Col de Restefond, 2.802 meter oppe, hvorfra der kan køres lidt videre til Cime de la Bonette i 2.860 meters højde, hvor der ikke er nogen plantevækst. Col de Larche ligger 1.991 meter oppe, mens Col de Vars befinder sig 2.111 meter i højden.

Synes man, at ovennævnte højder gerne må suppleres med endnu en bjergtur, kan man køre til Le Super Sauze - ikke ret langt syd på fra Barcelonnette. Le Super Sauze ligger ca. 1.700 meter oppe, og herfra fører en bjergbane med brede, åbne sæder op til omkring 2.000 meters højde. Bjergbanen er dog ikke i funktion i en længere periode om sommeren. I 2016 fra 10. juli til 26 august. Og det er billigt at benytte denne lift.

Over en bred kam kan det nævnes, at ruterne til de nævnte toppe er vidt forskellige. Opkørslerne er alle spændende, og der er masser af steder, hvor der kan parkeres, så man kan stå ud af bilen og opleve den helt vidunderlige natur. Hist op pist er der strækninger, hvor to biler ikke kan møde hinanden, men så er der vigepladser, hvor man lige kan holde ind, hvis man øjner en modkørende. Så det om at være vågen på disse smalle passager.

Vejen over Col de Larche har karakter af landevej, og den forbinder da også Barcelonnette med Torino og Milano i Italien.Tæt på Col d'Allos - nær toppen, 2.250 meter, ligger et lille refugie med restaurant, hvor turister samles, ikke mindst de mange cykelryttere, som overalt på alpevejene prøver kræfter med de vanskelige stigninger og svære nedkørsler.

Alperne har massevis af smukke, vilde planter. Og i bjergene ved Barcelonnette er der mange arter, som kun findes her i de vestlige alper - og som er sjældne, f.eks. som her Påfugle-Nellike, Diánthus pavónius.

Her er det Allionis Klokke, Campánula alpéstris, som også er en sjælden art.

                                                               Barcelonnette og omegnBarcelonnette har ca. 2.900 indbyggere. Om sommeren er byen en myretue af turister, som bl.a. flokkes ved de mange caféer og gode restauranter. Her er selvfølgelig også flere hoteller. Men hvis man lander på et by-hotelværelse med udsigt til en baggård, vil det jo være ulige meget bedre at komme lidt væk fra byen og ud til mere frie omgivelser med udsigt til bjergene.

Blot små fire kilomter syd for Barcelonnette ligger landsbyen, Le Sauze. Der er der flere hoteller, hvorfra der er strålende udsigter. Le Sauze er lidt af et klondyke og rodet foretagende, men når man sidder på sin balkon og har alpepartier som de smukkeste kulisser, gør det jo ikke noget, at by-foretagenet ikke ligger i luksusklassen.

Et af Le Sauzes hoteller er Hôtel-Restaurant Soleil des Neiges. Et to-stjernet hotel, hvor den store charme ikke er til stede. Men man spiser ypperligt i restauranten, og der er gode vine at få. Og så er der et meget venligt personale. Fruen i huset er særdeles agtpågiven og opmærksom over for sine gæster. Men man skal kunne fransk - eller i hvert fald godt fingersprog for at kommunikere, for ingen kan tale engelsk. Jo, - datteren i huset, men hun er ikke så meget til stede. Og fruen har enkelte engelske gloser i behold. Men man kan sagtens klare sig med en dansk/fransk ordbog, et menukort med engelske oversættelser - og lidt fakter.Her ses Hotel-Restaurant Soleil des Neiges i lidt af et slaraffenland i Le Sauze.

Her er det udsigten fra Hotel-Restaurant Soleil des Neiges oven op en aften med en voldsom regn og temperaturfald. Og næste morgen var bjergene her mod syd dækket af sne.

De samme bjerge som ved siden af - blot lidt tættere på - og to dage efter snefaldet og med brat temperaturstigning. Så hurtigt kan det gå.

Går man en tur i højderne, hvor der ikke kommer mange andre, løber man let ind i et murmeldyr.

Planterne er vant til lidt af hvert og lader sig ikke slå ud af vinterlige tilstande midt i juli.

I Barcelonnette tiltrækker tårnet - til besøg i en kirke, og så overraskes man i stedet af en restaurant.

Mange franskmænd opsøger frie pladser for at spille pentanque - naturligvis også i Barcelonnette.

                                Tur/retur


Hvis man gerne vil undgå at køre selv hele vejen til Barcelonnette, er det muligt at flyve til Lyon og leje en bil. Man kan også flyve til Nice og leje bilen dér. Fra Nice er der omkring 160 km. til Barcellonnette på snoede veje over passet, Col de Restefond.

Ved egen kørsel er det naturligvis oplagt at tage en overnatning undervejs. Og der er et utal af muligheder. I Lörrach og Weil am Rhein på den tyske side af den tysk-schweiziske grænse lige nord for Basel er der solide og fine muligheder for relativt billige overnatninger, og så er der samtidig fordele ved at handle diverse varer til ret lave priser.

Overfarterne Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock hører til i den dyre ende. Kan man ramme den helt nye færge mellem Gedser og Rostock, "Berlin", får man den ekstra fornøjelse om bord på et lækkert fartøj.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------