ØRNSTRUP - NED GENNEM FRANKRIG

                                  Ned gennem Frankrig

 Frankrig - i bund og grundRejse-journalisten og forfatteren, Jørn Ørnstrup kender stort set det meste af Europa. Ud og ind. Op og ned.
 At han har foretaget en kulturhistorisk og politisk rejse gennem Frankrig kan ikke undre. Bogen, det er blevet til, er allermest en historiebog - frem for en rejse-guide. Og som sådan er den produceret via en lav CO2-udledning. Rejsen er foretaget med tog.
 Valget af byer og områder synes ikke at have været noget slag på tasken - men må tilskrives en årelang kærlighed til det franske miljø og sprog. Naturen og det franske folk. Og i høj grad også det franske køkken og restauranter. Naturligvis med fokus på bl.a. Alsace, Provence og Côté d'Azur, Paris, Nice og Marseille.


Fundamentet


Beskrivelserne rummer et fundamentalt kendskab til regionerne. Og Jørn Ørnstrup har efterhånden tillagt sig en karakteristisk fortælle-facon, hvor han trækker læseren med ind i øjeblikket med genkendelige replikker og oprigtig begejstring for detaljer i den franske hverdag. Når han flere steder fremsætter standpunkter efterfulgt af "tænker jeg", forsøger han ligesom at sløre sin egentlige mening om dette og hint.
 Fransk historie og politik bliver i mange tilfælde endevendt minutiøst. Og det er så forfatterens valg frem for at inddrage flere byer og områder fra den franske geografi.
 Jørn Ørnstrup får på højt niveau understreget sin sans for, hvad der sælger en fransk destination. Det bliver gentagne gange til massiv og frodig reklame for seværdigheder, som man simpelt hen selv må opleve.
 Et kort over Frankrig vil måske være et fint supplement ved læsning af bogen. De fleste af bogens billeder får illustreret oplevelser, som Jørn Ørnstrup har dvælet inderligt ved.
 En dugfrisk vurdering af "Ned gennem Frankrig" fra forlaget mellemgaard lander på et stade af righoldig fransk materie og ånd.
 Bogen er set til 170 kr..


========================================================================================