ØRNSTRUP - PÅ CAFÉ I WIEN

                                                                  Jørn Ørnstrup: "På café i Wien"


                            Østrigsk historie bag kaffe og kage


Mange kender uden tvivl rejse-journalisten, Jørn Ørnstrup, som godt påklædt i historisk henseende både hvad angår passager i nyere tid og i de seneste europæiske århundreder.

Ørnstrup har bl.a. ladet sig begejstre af caféerne i den østrigske hovedstad, Wien. Og det er der blevet en lille bog ud af, - "På café i Wien".

Jeg har selv været i Wien en snes gange - og har aldrig undladt at nyde eftermiddagskaffen og en fortræffelig kage i en af caféerne - og samtidig studeret arkitektur og kage-sortiment. Men Ørnstrup har stukket spaden noget dybere - og ikke undladt meget til tilfældighederne. På baggrund af stor akuratesse, kærlighed og uforglemmelige stunder skildrer han cafélivet og dets historie. Og for at få de helt rigtige rammer til billederne har han også medtaget væsentlige dele af Wiens og Østrigs historie - også set fra kunstneriske vinkler. Og personligheder gennem tiderne er tilgodeset med miniportrætter.

Resultatet ligger langt fra venstrehånds-arbejde. Her er tale om engagement og stilsikker indsats, hvor der mellem linjerne står, at Ørnstrup befinder sig i sit sande element.

Ud over Politikens rejsebog om en tur til Wien vil man være ekstra godt funderet med "På café i Wien", hvor det også beskrives, at Wien i dag har mere end 800 caféer, hvoraf ca. 150 er klassiske.

Nær Graben i Dorotheergasse ligger Café Hawelka, som i en lang årrække samlede nogle af Wiens prominente kunstnere. I dag er det i høj grad turister, der intager caféen med det særlige image. Foto: Svend Klarskov

======================================================================================================


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------