ØRNSTRUP - ITALIEN

           Cand.phil. Jørn Ørnstrup er på banen med en ny rejsebog        Hverdagsliv i syv italienske

         byer i balance med historien
ANMELDELSE: Jørn Ørnstrup, cand.phil. og rejsejournalist, har i en ny rejsebog udvalgt syv italienske byer. Han starter mod nord i Trieste, og så går ruten ellers til Venedig, Bologna, Firenze, Assisi og Rom for at slutte i Napoli.

I en verden med masser af rejsebøger - bl.a. en stor mængde fra Politiken - må det være relevant at rejse! spørgsmålet: Hvem er målgruppen?

F.eks. giver "Kort og godt om Venedig" fra Politiken lige præcis den nødvendige information om denne storartede by. Og det ved Ørnstrup naturligvis, så han har klogeligt pejlet efter nogle vinkler, der skal gøre det interessant for læserne netop at søge hans rejsebeskrivelser. Langt af vejen bruger han øjebliks-billeder til at trække læserne ind i et regi, hvor han sidder og observerer, hvad folk taler om, hvilke kager de spiser, hvordan de ser ud og er klædt. Ørnstrup elsker - fortsat - café-besøg. Og så griber han en sekvens, hvor han kan dykke ned i historien og fortælle om fortidens konger, fyrster og handelsfolk m.fl., som har sat et grundigt præg på stedet, hvor han befinder sig. De historiske perspektiver åbner også for politiske aspekter. Og i forbindelse med en historisk beskrivelse kan han sagtens finde på at skrive "..... tænker jeg" eller "kommer jeg til at tænke på". Og naturligvis tænker han på alt det, han skriver om. Derfor kan han sagtens stryge tænke-versionerne.


Balancen


Et spørgsmål er også, hvor megen turisme - og hvor megen historie, der skal til, for at holde fortællingen flydende. Det gælder om at finde en god balance. Og måske fordyber Ørnstrup sig en anelse for meget i forfattere, der er født eller har opholdt sig i de byer, han passerer. Det giver lidt slagside. Men Ørnstrup er et meget litterært menneske, for hvem det ligger lige for at præsentere den boglige hobby.

Folk, som finder sig godt forankrede i Ørnstrups besøgsmål, vil uden tvivl kunne finde nye sider i de syv byer via "Ned gennem Italien". Dertil er der den kendsgerning, at han overordnet er en god fortæller. Sætningerne er velplejede. Og så kan man bære over med, at han påny strør om sig med ordet "slentre", så det bliver slidt.

Bogen er som sådan ikke blot en overflade. Der ligger et stort arbejde og dybde bag udgivelsen. Og derfor kunne der også være kælet lidt mere for forside--billederne.

Bogen er udgivet på forlaget, mellemgaard, og er set til 250 kr..

======================================================================================================


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------