CD'er: Netrebko og Strauss

Netrebko fejrer Strauss

med "Vier letzte Lieder"


CD-ANMELDELSE: Jeg så hende i begyndelsen af november på tysk fjernsyn, fordi hun havde fået en musikpris. Anna Netrebko!

Hun var næsten ikke til at kende. Hun har fuldstændig skiftet karakter - ikke mindst i forhold til, da hun sang rollen som Violetta Valery i Verdis "La traviata" ved Salzburger Festspillene i 2005 sammen med Rolando Villazón. Skiftet gælder også stemmen. Der er sket noget afgørende. Stemmebåndene har gjort hendes udtryk med runde og fyldige. Klangen er faktisk blevet ganske vidunderlig, hvilket hun for alvor viser i en nyudsendt cd, hvor hun er med til at fejre 150-året for komponisten, Richard Strauss' fødsel med "Vier letzte Lieder".

Det skønnes, at Richard Strauss (1864-1949) havde sin hustru, Pauline, i tankerne, da han kort før sin død komponerede henholdsvis "Frühling", "September", "Beim Schlafengehen" og "Im Abenrot". Hustruen havde optrådt som en glimrende sopran, ligesom hun også optrådte i hjemmet,  hvor gemalen i høj grad dansede efter hendes pibe. Men hans kærlighed til hende svigtede aldrig. Og med de tre sidste af sangene kunne han fokusere på døden og ligesom få indrammet, hvad han havde opnået.

Netrebko beskriver præcist og medrivende det budskab, som Strauss inderligt og raffineret har pakket ind i vidunderlige strofer. Hun har et overskud, der giver delikate lyde til øregangene.

Til lejligheden er Daniel Barenboim styrmand for Staatskapelle Berlin. Og dirigenten sørger for en storslået balance mellem sangerinde og orkester.

Med på cd'er er også Strauss-værket, "Ein heldenleben", som i Barenboims hænder til gengæld ikke rammer den fuldstændige top. Man kan godt savne lidt mere spræl. En lidt flad fortolkning, som står noget blegt.

----

******

------

Richard Strauss. Anna Netrebko. Staatskapelle Berlin. Daniel Barenboim. - Deutsche Grammophon-479 3964

=======================================================================================

Copyright © All Rights Reserved